DÖNGÜSEL EKONOMİ

İzlence Formu

Ders Adı DÖNGÜSEL EKONOMİ Kod İKTB4027
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tüm dünyayı sarsan Covid-19 Salgını iklim krizinin ulaşacağı boyutlar hakkında gerçek bir projeksiyon yaparak; iklim krizine ve devamında salgına yol açan 'karbon salınım' temelli ekonomik faaliyetlerin artık sürdürülemez olduğunu da göstermiştir. Sürdürülebilirlik kavramının kalkınma kavramının yükselişte olduğu dönemlerden sonra tekrar gündeme gelerek sürdürülebilir büyümeye evrilmesi, ekonomide de doğaya saygılı, gezegenin sınırlarını zorlamayan 'bütüncül' bir yaklaşımı zorunlu kılmıştır. Bu çerçevede ders; başta sürdürülebilirlik olmak üzere, çevre, iklim, sirküler ekonomi ve sanayi 4.0 bileşenlerini ortak paydada ele almayı amaçlamaktadır.

İçerik

Gerek hanehalkları, firmalar ve ülkeler; gerekse de tarımdan, sanayi ve hizmetlere kadar tüm sektörler, Bilgi Çağı’nda yüksek gelir elde edebilmek için yüksek teknoloji içerikli, yüksek katma değerli üretim yapmak zorundadırlar. Öte yandan artan nüfus baskısı ve üretim ile kaynaklar üzerindeki tahribat; hem üretimi hem de daha önemlisi gezegen üzerindeki yaşamı tehdit eder hale gelmiştir. Doğanın sürdürülebilirliği, daha az kaynak kullanımı ile daha az tüketimi hedefleyen yeni bir ekonomik yapı kurulması, ‘doğa ile teknolojinin uyumu’nu orunlu kılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Dersin öğretiminde anlatım, tartışma, soru-cevap ve grup çalışması yöntem ve teknikleri uygulanmaktadır.

Kaynaklar

Son Buzul Erimeden: İklim Değişikliği Hakkında Merak Ettiğiniz Herşey, Levent Kurnaz Çevre Ekonomisi, Selim İnançlı Hayvanlardan Tanrılara Sapiens, Yuval Noah Harari Tüfek Mikrop ve Çelik Jared Diamond Economics in Nature, Noe/Van Hooff/Hammerstein Natural Resource Economics: An Introduction, The Economics of Nature and the Nature of Economics, Cutler J. Cleveland, David I. Stern, Robert Costanza, Barry C. Field A Planet to Win: Why We Need a Green New Deal, Kate Aronoff, Alyssa Battistoni, Daniel Aldana Cohen, Thea Riofrancos The Age of Sustainability: Just Transitions in a Complex World, Mark Swilling The Green New Deal: Why the Fossil Fuel Civilization Will Collapse by 2028, and the Bold Economic Plan to Save Life on Earth Jeremy Rifkin

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024