EKONOMETRİ UYGULAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı EKONOMETRİ UYGULAMALARI Kod İŞİK3010
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ÖZLEM GÖKTAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı ekonometrik teoriyi uygulamaya koymaktır. Öğrencilerden ekonomik bir soru hakkında bağımsız olarak düşünmeleri, soruyu ele almak için ekonometrik metodolojiler geliştirmeleri, bu metodolojilerin sınırlarını tartışmaları ve son olarak bulguları sunup yazmaları istenecektir.

İçerik

Bu ders, ekonomistlerin ampirik ilişkileri değerlendirmek ve ekonomik teoriyi test etmek için kullandıkları istatistiksel yöntemler olan ekonometriye bir giriş sağlar. Bu uygulamalı bir ders olduğu için, (a) ekonomideki ampirik makaleleri okumak ve anlamak için gerekli ekonometrik becerileri geliştirmek ve (b) modern istatistiksel yazılım kullanarak ekonometrinin gerçek dünya verilerine uygulanması üzerinde durulacaktır. Tek değişkenli ve çoklu regresyon, farklılıklardaki farklılıklar, araçsal değişkenler, sınırlı bağımlı değişkenler, sabit etki modelleri ve regresyon süreksizliği dahil olmak üzere çok çeşitli istatistiksel teknikler ele alınacaktır. Ders boyunca, nedensel çıkarsama yapmak için istatistiksel modellerin ne ölçüde kullanılabileceğiyle ilgilenilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatımları, sınavlar ve kısa sınavlar, vaka çalışmaları, tartışmalar, konuşmacı etkinlikleri, ödevler, dönem projeleri, grup çalışması ve takım projeleri, sunumlar.

Kaynaklar

Introductory Econometrics: A Modern Approach Jeffrey M. Wooldridge

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024