DAVRANIŞSAL FİNANS

İzlence Formu

Ders Adı DAVRANIŞSAL FİNANS Kod İŞİK3022
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. BURÇAY YAŞAR AKÇALI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; Klasik Finansın ortaya koyduğu "Rasyonel İnsan" varsayımının dışında insanın "İrrasyonel" olduğu gerçeğinden hareketle aldığı kararların etkilerinin anlaşılmasıdır. Bu çerçevede irrasyonel insanın yatırım kararları ve tasarruf kararlarının irrasyonelite çerçevesinde değerlendirilmesine yönelik analizlerin anlaşılmasıdır.

İçerik

Bu ders kapsamında Klasik Finans temelinde yer alan rasyonel insan kabulünden irrasyonel insan gerçeğine geçiş, Beklenti Teorisi, Bilişsel Hevrestikler, Duyuşsal Hevrestikler, Hevrestiklerin yatırım ve tasarruf kararları üzerindeki etkileri tartışılmaktadır

Öğretim Yöntemleri

Konferans, haftalık ödevler, kısa sınavlar ve dönem projesi.

Kaynaklar

J. R. Nofsinger, Yatırımcı Psikolojisi, Çev. Sümeyra Gazel, Nobel Akademik Yayıncılık Richard H. Thaler, Akıllı İnsanların Mantıksız Kararları, Pegasus Yayınları, 2015. Daniel Kahneman, Hızlı ve Yavaş Düşünme, Varlık Yayınları, 2020. Dan Ariely, Akıl Dışı ama Öngörülebilir, Optimist, 2017. Murat Kıyılar, Murat Akkaya, Davranışsal Finans, Literatür Yayınları, 2020. Sümeyra Gazel, Davranışsal Finans, Psikolojik Eşik ve Önyargılar, Detay Yayıncılık. Hakan Yıldırım, Davranışsal Finans, Yatırımcı Davranışlarını Esas Alan Modeller, Sokak Kitapları Yayınları. Ş. Göçer, S.S. Karaca, Davranışsal Finans, Ekin Basın Yayım.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024