GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI

İzlence Formu

Ders Adı GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI Kod FISC3022
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ÖNDER BİNGÖL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin; bilgi, birikim ve yaratıcılıklarını kullanarak üniversite ile toplum arasındaki bağların güçlendirilmesi konusunda öz değerlendirme becerilerinin geliştirilmesinin sağlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda toplumda engelli yaşamı, göç ve afet gibi toplumsal hassasiyetin yüksek olduğu konularda görünürlüğü artırmaktır.

İçerik

Gönüllülük Çalışmaları dersinin amacı; öğrencilere gönüllülük, toplum, birey, sosyo-ekonomik problemler, engelli yaşamı, göç ve afet gibi kavramlar ile ilgili bilgi verilmesi ve gönüllülük hizmetlerine katılmalarına imkan sağlanmasıdır. Öğrencilerin ufuklarının ve yaratıcılıklarının gelişmesine katkıda bulunulması, öğrencilerin kendilerine olan güvenlerinin artırılması ve grup içinde bireylerin etkin olarak çalışmalarının sağlanmasıdır. Bu ders kapsamında öğrenciler ilgili konularda deneyimli uzmanlar ile birlikte çalışma olanağı bulmaktadırlar.

Öğretim Yöntemleri

Soru- cevap, anlatım, gezi ve gözlem, tartışma, grup çalışması, sahada gönüllü çalışmalara katılım, proje hazırlama

Kaynaklar

*Emre Erdoğan, Pınar Uyan-Semerci, Nurhan Yentürk ve Laden Yurttagüler (Derleyenler), Türkiye’de Gönüllülük: Deneyimler, Sınırlılıklar ve Yeni Açılımlar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, Kasım 2020. *Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) programı Türkiye ve GSM Gençlik Servisleri Merkezi, Türkiye’de Gönüllülük: Gönüllülüğün Rolünün ve Katkılarının Keşfedilmesi, Tasarımhane Basım, 2013. *Abdulmecit Bülbül ve Kürşad Sertbaş, Gençlik Merkezlerinde Gönüllülük ve Liderlik, 1. Basım, Akademisyen Kitabevi, Ankara, 2019. *Yusuf Adıgüzel, Murat Şentürk ve Büşra Turan (Editörler), Üniversitede Gönüllü Olmak, Limit Basım, İstanbul, 2016. *T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2019 Gönüllülük Yılı Stratejisi.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024