TEMEL TASARIM STÜDYOSU

İzlence Formu

Ders Adı TEMEL TASARIM STÜDYOSU Kod ICMB1001
Kredi 5 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 6 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BETÜL ORBEY
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Tasarım ve sorgulama becerilerini ve bireysel öğrenme alışkanlığının akzandırılması. Mesleki alanına bağlı olarak, kentsel alan/peyzaj/bina/iç mekan/mimari-endüstriyel obje/ürün gibi farklı ölçeklerdeki çıktıları analiz etme, yorumlama ve bunlarla ilgili düşünceleri farklı ifade tekniklerinden yararlanarak anlatabilme becerilerinin kazandırılması. Mesleki alanına bağlı olarak, kentsel alan/bina/mekan/mimari-endüstriyel obje/ürün gibi farklı ölçeklerdeki çıktıları ve çevreyi irdeleyici bir gözle görme, bunlara ait bileşenleri tanıma. İnsan eylemleri, insan eylemlerinin yerine getiriliş biçimlerini sorgulama becerilerinin kazandırılması. Temel mesleki terminolojiyi kullanabilme becerisinin kazandırma.

İçerik

Karmaşık olmayan tasarım konuları aracılığıyla değinilen farklı anlatım tekniklerini uygulayabilme; kentsel/çevresel/yapısal /mekânsal/nesneye ilişkin düşünce geliştirme; bunları anlama, yorumlama ve temsil etme; 2 ve 3 boyutlu çizimlerle modelleme; çizim tekniklerini verilen tasarım problemi üzerinde kullanma; görsel dil kullanımı ile düşünceyi dışlaştırabilme becerisini kazanma ve uygulama; basit tasarım problemleri ile konstrüksiyon ve strüktürel sistemlere dair sezgileri geliştirme; kentsel/yapısal/çevresel/ürüne ilişkin malzeme bilgisi ve ilişkisinin yalın ve küçük tasarım denemeleri yoluyla tartışılması; doğal, tarihi ve kültürel çevrelerin anlaşılması, yorumlanması ve temsil edilmesi.

Öğretim Yöntemleri

1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3:Tartışma, 4:Seminer, 5: Proje, 6: Grup Çalışması, 7: Teknik Gezi

Kaynaklar

Francis D.K. Ching, Mimarlık ve Sanatta Yaratıcı bir Süreç: Çizim; çev. Çelen Birkan, YEM, 2003. Francis D.K. Ching, Architecture, Form, Space & Order, 1979 Francis D.K. Ching, Architectural Graphics, Architectural Press, 1984 David A. Davis, Theodore D. Walker, Plan Graphics, Wiley, 2000 Orhan Şahinler, Fehmi Kızıl, Mimarlık'ta Teknik Resim, YEM, 2004 John Berger, Görme Biçimleri, Metis Yayınları, 1995 Andrea Deplazes (ed.), Constructing Architecture: Materials, Processes, Structures, a Handbook, Birkhäuser, 2005 Robert Harbison, Thirteen Ways: Theoretical Investigations in Architecture, MIT Press, 1997 Paul Shepheard, What is Architecture?: An Essay on Landscapes, Buildings, and Machines, MIT Press, 1994 Bruno Zevi, (çev. D. Divanlıoğlu), Mimariyi Görmeyi Öğrenmek, Birsen Yayınları, 1990 Le Corbusier, Mimarlık Öğrencileriyle Söyleşi, YKY, 2007 Giritlioğlu, C., Şehirsel Mekan Öğeleri ve Tasarımı, İ.T.Ü Mimarlık Fak., İstanbul 1998 Laseau, P., Graphic Thinking for Architects and Designers, NewYork: Van Nostrand Reinhold, 2001. Reid, G,W., From Concept to Form in Landscape Design, Van Nostrand Reinhold, NewYork, 1993 Moughtin, C., Urban Design: Street And Square, Butterworth-Heinmann, İngiltere, 1992 Vandyke, S., From Line to Design, Design Graphics Communication, 3. Edition, New York: Van Nostrand Reinhold Company, 1990 Joseph De C., Lee E. K., Time-Saver Standards for Site Planning, New York : Mcgraw- Hill, 1984.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024