KLİNİK ECZACILIK UYGULAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı KLİNİK ECZACILIK UYGULAMALARI Kod ECZC5139
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 2
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BİRSEL SÖNMEZ UYDEŞ DOĞAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Kronik ilaç kullanımını gerektiren hastalıklar (örn. kardiyovasküler hastalıklar, astım, diyabet, enfeksiyon hastalıkları, psikiyatrik ve nörodejeneratif hastalıklar v.b. gibi) ve özel hasta gruplarında (örn. pediatrik, geriatrik hastalar, kanser tedavisi gören hastalar) rasyonel tedavi uygulanması ile kronik ilaç tedavisinin indükleyebileceği ikincil hastalıkların ve ilaca bağlı sorunların önlenmesi. Yanlış ve gereksiz ilaç kullanımını engellemek ve farmakoekonomiye katkıda bulunacak bilgileri vermek. Ders kapsamındaki konular farmakoloji, temel ve klinik farmakokinetik, fizyopatoloji, farmakoterapi, klinikte biyokimyasal verilerin, ilaç düzeylerinin izlenmesi, ilaca ait advers etkiler temel bilgiler ve olgu örnekleri esas alınarak değerlendirilecektir.

İçerik

Klinik eczacılığın tanımı ve öneminin kavranması, klinik eczacının rolü ve görevlerinin tanımlanması, temel/ klinik farmakokinetik ve biyoyararlanım/biyoeşdeğerlik kavramlarının öğrenilmesi, klinik biyokimya verilerinin değerlendirilmesi, özel hasta gruplarında (geriatrik, pediatrik, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalar) ilaç farmakokinetiği ve ilaç kullanımının değerlendirilmesi, onkoloji eczacılığı, ilaç etkileşimlerinin ve ilaca ait advers etkilerin değerlendirilmesi, hasta dosyalarının incelenmesi ve hasta izlem formlarının doldurulması, olgu sunumu hazırlanması, klinikte kullanılan veritabanları (Uptodate, Micromedex, RxMedia Pharma, Pubmed, Medscape vb.) ve hasta/hastalıklara ilişkin değerlerin hesaplanması hakkında bilgi verilmesi (BKİ, GFR, Child-Pugh, Glaskow Koma Skoru, CHA2DS2-VASc skoru vb.), klinik eczacılık uygulamaları, ilaç ilişkili sorunların tespiti ve değerlendirmesi ile ilgili sistemlerin öğrenilmesi (PCNE- Pharmaceutical Care Network Europe uygulamaları), çalışma örneklerinin incelenmesi, hastane kliniklerinde yapılacak pratiklerde hasta profilinin ve ilaç tedavisinin değerlendirilmesi, hastane eczanesinde ilaç yönetim sistemlerinin öğrenilmesi yer almaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, soru-cevap ve tartışma yöntemleri kullanılmaktadır. Dersin uygulaması ise iş birliği kurulan hastane kliniklerinde yapılacak klinik pratikler (hasta profilinin ve ilaç tedavisinin değerlendirilmesi), hastane eczanesinde ilaç hazırlama ve dağıtım sistemlerinin incelenmesi, sınıf içinde yapılacak olan uygulamalar (hasta izlem formu-olgu değerlendirmesi) çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

Kaynaklar

- Ders Notları - Clinical Pharmacy and Therapeutics. Walker R and Whittlesea C. – Uptodate - Micromedex

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024