BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ Kod ANTR7040
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi OYA TOPDEMİR KOÇYİĞİT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı, öğrencilere etik ilkeler çerçevesinde bilimsel araştırma yapma ve sunma becerisi kazandırarak öğrencilerin özgün araştırmalar üretebilmelerini sağlamaktır.

İçerik

Bu derste sosyal bilimlerde araştırma, yaklaşımlar ve yöntemler ile bir araştırmanın oluşturulmasından yayınlanmasına kadar yapılan aşamalar ve bu süreçte uyulması gereken etik ilkelere yer verilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, tartışma, soru-cevap

Kaynaklar

Altuntek, Serpil. (Haz.) (2015). Yöntembilim üzerine antropolojik okumalar. Çev.Erdoğan Boz. Ankara: Dipnot yay. Emerson, Robert. M., Fretz, Rachel. I., & Shaw, Linda L. (2008). Bütün yönleriyle alan çalışması: Etnografik alan notları yazımı. Çev. A.Erkan Koca. Ankara: Birleşik yay. İncirlioğlu, Emine Onaran. (2016). Alanda takım çalışması: Yorumlama, müzakere, uzlaşma. Etnografik Hikayeler içinde. Haz. Rabia Harmanşah & Z.Nilüfer Nahya. İstanbul: Metis yay. Kümbetoğlu, Belkıs. (2008). Sosyolojide ve antropolojide niteliksel yöntem ve araştırma. 2.baskı. İstanbul: Bağlam Yay. Markus, George.E. (2015). Dünya sistemi(nde/nin) Etnografya(sı): çok-mevkili etnografyanın ortaya çıkışı. Yöntembilim üzerine antropolojik okumalar içinde. Haz. N.Serpil Altuntek. Çev.Erdoğan Boz. Ankara: Dipnot yay. Nahya, Z.Nilüfer &Harmanşah, Rabia. (2016). Kendini ve ötekini yazmak: Alan araştırması ve deneyim. Etnografik Hikayeler içinde. Haz. Rabia Harmanşah & Z.Nilüfer Nahya. İstanbul: Metis yay. Neuman, W. Lawrence. 2014. Toplumsal araştırma yöntemleri: Nitel ve Nicel Yaklaşımlar 1-2 Cilt. Çev. Sedef Özge. Ankara: Yayınodası yay. Nuhrat, Yağmur. (2020). Sosyal ve kültürel antropolojide özdüşünümsellik: Sahadan örnekler. SAD / JSR Sosyoloji Araştırmaları Dergisi (Journal of Sociological Research) 23.1: 130-156. AAA Code of Ethics (2012 statement), review online, http:// ethics.americananthro.org/category/statement/ İÜ yayın etiği yönergesi: https://cdn.istanbul.edu.tr/FileHandler2.ashx?f=yuksekogretim-kurumlari-bilimsel-arastirma-ve-yayin-etigi-yonergesi.pdf

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024