HERKES İÇİN TASARIM

İzlence Formu

Ders Adı HERKES İÇİN TASARIM Kod ICMB3101
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi HALİDE CANDAN ZÜLFİKAR
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Fiziksel çevrenin tüm kullanıcı grupları tarafından rahat, güvenli ve bağımsız şekilde kullanılabilmesi için; herkes için tasarım, erişilebilirlik ve kapsayıcı tasarımın ile ilgili teknik bilgiler ve temel ilkelerin kavranması, erişilebilirlik ile ilgili mevzuat ve erişilebilirliğinin nasıl değerlendirildiğinin öğrenilmesi amaçlanmıştır.

İçerik

Engelli tanımları, engellilik sebepleri, türleri ve tarihsel süreci. Erişilebilirlik ile ilgili kavramlar. Herkes için tasarım, tarihsel süreci ve ilkeleri. Teknik ölçü ve standartlar. Erişilebilir kent tasarım kriterleri ve değerlendirme yöntemi. Erişilebilirlik mevzuatı ve hukuki boyutu.

Öğretim Yöntemleri

Görsel sunumla anlatım, tartışma, araştırma ve proje geliştirme

Kaynaklar

1-Sürmen, Ş. (1988) Tekerlekli Koltuktaki İnsanların Hayatından Tablolar ve Bir Mimarlık Kılavuzu, İTÜ Yayınları, İstanbul 2-TS 9111 nolu TS Standardı, (1991), 3-Holmes-Siedle, J. 1996, Barrier-free Design, A manual for building designers and managers, Heinemann, Oxford, 4-Oliver, M., 1996, Understanding Disability from theory to practice, Macmillan Prsess, Maleysia, 5- Fischer, J. Meuser P., (2009) Constructuon and Design Manual Accessible Architecture, 6- Evcil, A.N., HERKES İÇİN TASARIM Evrensel Tasarım, Boğaziçi Yayınları No:359, (2014), İstanbul, 7- Koca, D., Yılmaz, M., Engelliler İçin Mekan Düzenlemelerinde Kapsayıcı Tasarım, Yüksek Öğretim Kurulu Yayın No:2017-1, (2017), Ankara, 8- Mimarlıkta Kapsayıcılık: “Herkes için Tasarım”, YTÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları, İstanbul, 9- USTAD, 2012, Engeliler İçin Evrensel Standartlar Kılavuzu 10- Erişilebilirlik Kılavuzu, ile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara, 2020

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024