İÇ MİMARLIK TARİHİ II

İzlence Formu

Ders Adı İÇ MİMARLIK TARİHİ II Kod ICMB2007
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MUSTAFA ÇAĞHAN KESKİN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

1.Türk mimarisinin gelişimi 2.Türk mimarlığında estetik ve oran anlayışı 3.Yerel gelenekler ile tarihsel mirasın etkilerinin anlaşılması

İçerik

İslam öncesi Asya'da Türk mimarlığı, Uygur, Karahanlı, Gazneli ve Büyük Selçuklu mimarlığıyla Anadolu Türk mimarisinin kaynakları; İlk Anadolu beylikleri, Anadolu Selçukluları, 14. yy. Anadolu beylikleri ve 19. yy. Sonuna kadar Osmanlı mimarisinde cami, medrese, şifahane, türbe, kervansaray, saray, külliyelerde mekan, kütle, cephe ve strüktür tasarımının özellikleri ve biçim dili.

Öğretim Yöntemleri

(Uzaktan Öğretim) Görsel Destekli Sunumlar Toplu Tartışmalar Okumalar Geziler

Kaynaklar

* Goodwin, G., 1971, A History of Ottoman Architecture, Thames and Hudson. * Altun, A., 1989, Ortaçağ Türk Mimarisinin Ana Hatları İçin Bir Özet, Arkeoloji ve Sanat Yayını. * Aslanapa, O., 1971, 2004, Turkish Art and Architecture, London, Ankara. * Kuban, D., 2004, Çağlar Boyunca Türkiye Sanatının Ana Hatları, Yapı Kredi Yay., İstanbul. * Kuban, D., 2007, Osmanlı Mimarisi, YEM Yayınları, İstanbul. * Kuban, D., 1997, Sinan’s Art and Selimiye, İstanbul, Tarih Vakfı Yayını. * Kuran, A., 1987, Sinan, Hürriyet Vakfı Yayını. * Ögel, S., 1994, Anadolu'nun Selçuklu Çehresi, Akbank yayınları. * Sözen, M. (ed.), 1975, Türk Mimarisinin Gelişimi ve Mimar Sinan, Türkiye İş Bankası Yayını.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024