MATHEMATICAL ECONOMICS I

İzlence Formu

Ders Adı MATHEMATICAL ECONOMICS I Kod ECON2005B
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. CENK GÖKÇE ADAŞ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders öğrencilere iktisadi denge kavramını ve iktisadi dengenin anlamını öğretmeyi, bazı temel mikro iktisadi ve makro iktisadi modellerin "karşılaştırmalı statik analiz" çerçevesinde denge çözümlerini yapabilmeyi amaçlamaktadır. Karşılaştırmalı statik metoduna dayanan iktisat teorisi, yalnızca parametrelerdeki değişiklikten kaynaklanan iktisadi değişkenlerin değişim yönlerini açıklamaktadır. Bu nedenle, ders aynı zamanda karşılaştırmalı statik analizde en sık kullanılan matematiksel yöntemleri tanıtmayı da amaçlamaktadır. Bu yöntemler doğrusal cebir, matris ve vektör işlemleri, doğrusal denklem sistemleri çözümü, diferansiyel hesap, toplam türev, integral ve dinamik ve de finansal iktisatta bazı konuları" gibi konuları içermektedir.

İçerik

Bu derste öğrenciler bazı temel mikro iktisadi ve makro iktisadi modellerin denge çözümlemesini "karşılaştırmalı durağan analiz" çerçevesinde yaparlar. Bu ders, söz konusu analizin temel araçları olan "doğrusal cebir, matris ve vektör işlemleri, doğrusal denklem sistemleri çözümü, diferansiyel hesap, toplam türev, iktisadi dinamiklik ve integral gibi konuları" içermektedir.

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım ve tartışma

Kaynaklar

-Fundamental Methods of Mathematical Economics, Alpha Chiang and Kevin Wainwright, 4th Edition, McGraw-Hill, 2005. -Mathematical Economics, Carl P. Simon and Lawrence Blume, Norton, 1994. -Essential Mathematics for Economic Analysis, Knut Sydsater, Peter Hammond, Arne Storm, and Andres Carvajal, 5th Edition, Pearson, 2016.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024