INTERNATIONAL ECONOMICS I

İzlence Formu

Ders Adı INTERNATIONAL ECONOMICS I Kod ECON3001B
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi FERDA KARAGÖZ ÖZENÇ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Hiçbir ekonomi dünyadan izole bir şekilde varlığını sürdürememektedir. Mallar, hizmetler, insanlar (emek) ve sermaye bir ekonomi ile diğer arasında dolaşım halindedir. Bir ülke tarafından uygulanmakta olan bir iktisat politikası, diğer ülkelerin ekonomilerini ve refahını etkilemektedir. Bu dersin konusu, uluslararası iktisat disiplini içerisinde yer alan uluslararası ticaret teorisidir. Bu teori, öncelikle, farklı ülkeler arasında (mal ve hizmet hareketlerinin) ticaretin neden ortaya çıktığını açıklamaya çalışmaktadır. İkinci olarak ise, bir ülkenin uluslararası ticaretten kazançlı çıkıp çıkmadığını analiz etme çabasındadır. Ayrıca ticaretin gelir dağılımı üzerindeki sonuçlarını değerlendirir. Bu dersin iki farklı amacı vardır. İlk amaç, uluslararası ticaret teorisi tarafından kullanılan temel kavram ve analitik araçların tanıtılmasıdır. İkinci amaç ise, küresel ticaret ve küreselleşmedeki genel eğilimlerin, ders boyunca geliştirilen analitik çerçeve ile uyumlu bir şekilde aktarılmasıdır.

İçerik

Bu ders, uluslararası ticaret teorisi ve politikasının lisans düzeyinde derinlemesine bir değerlendirmesini sunmaktadır. Ticaretin sebep ve sonuçlarını açıklayan farklı teoriler incelenmektedir. İşlenen konu başlıkları, Ricardo ve Heckscher-Ohlin ticaret modelleri, Ölçeğe Göre Artan Getiri Modelleri, Endüstri İçi Ticaret ve Ticaret Politikası Araçları olarak sıralanabilir.

Öğretim Yöntemleri

Ders çevrimiçi olarak işlenmektedir. Öğretim, çevrimiçi ppt sunumları aracılığıyla yapılmakta, dersin öğretim üyesi uluslararası iktisatçılar tarafından genellikle kullanılmakta olan analitik araçların ve temel kavramların derinlemesine açıklamasını sunmaktadır. Öğrencilerin çevrimiçi dersler boyunca not tutmaları ve ders dışındaki zamanlarda ders kitabını okumaları beklenmektedir. Öğrencinin hazırlanan çalışma soruları ve problem setlerini çözmesi beklenmektedir.

Kaynaklar

Paul R. Krugman, Maurice Obstfeld and Marc J. Melitz, International Economics, Pearson Education Limited, Eleventh Edition, 2018.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024