INTERNATIONAL POLITICAL ECONOMY

İzlence Formu

Ders Adı INTERNATIONAL POLITICAL ECONOMY Kod ECON4015
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi FERDA KARAGÖZ ÖZENÇ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin temel amacı öğrencilere kapsamlı bir uluslararası politik iktisat bilgisi sağlamak ve onları uluslararası politik iktisat alanındaki güncel gelişmeleri anlama yeteneği ile donatmaktır.

İçerik

Uluslararası Politik Ekonomi'ye (UPE) giriş niteliğindeki bu derste ilk olarak, öğrencilere üç temel UPE teorisi (Merkantilizm, Liberalizm ve Yapısalcılık) ve dört temel UPE yapısı (üretim ve ticaret, para ve finans, bilgi ve teknoloji ve güvenlik) ile ilgili teorik aktarım yapılmaktadır. Ayrıca küresel tarihselci bir perspektifle dünya ekonomisindeki dönüşümler kolonyalizmden itibaren karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Son olarak, süregiden küreselleşme tartışmalarındaki ana sorunlar ele alınmakta, küreselleşmenin ortaya çıkış nedenleri, sebepleri ve sonuçları irdelenmektedir. Başlıca konular, uluslararası şirketler, ülkelerin üretim ve ticaret yapıları, yoksulluk ve kalkınma (orta gelir tuzağı), finansal krizler ve çevre sorunları üzerinedir.

Öğretim Yöntemleri

Klasik anlatım, öğrenci makale sunumları, tartışma, soru-cevap

Kaynaklar

David N. Balaam and Bradford Dillman, Introduction to International Political Economy, Pearson, 6th ed., 2014. Peter Dicken, Global Shift, Mapping The Changing Contours of The World Economy, The Guilford Press, 7th ed., 2015. Robert O’Brien & Marc Williams, Global Political Economy, Palgrave Macmillan, 3rd. Ed. 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024