NÜKLEİK ASİT VE PROTEİN METABOLİZMASI

İzlence Formu

Ders Adı NÜKLEİK ASİT VE PROTEİN METABOLİZMASI Kod BYKM7007
Kredi 1 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 1
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. PINAR AKSOY SAĞIRLI
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

DNA kopyalanması, gen transkripsiyonu ve translasyonu ve gen ekspresyonunun denetim mekanizmalarını ve protein metabolizmasını incelemektir.

İçerik

Diyetle alınan nükleik asit ve proteinlerin sindirimi, absorbsiyonu, metabolizmaları ve metabolizma bozuklukları konularında bilgilendirme. Metabolizmada her bir molekülün tek başına metabolizması (anabolik, katabolik ve amfibolik yollar) değerlendirildiği gibi aynı zamanda metabolik yollar arası ilişkileri ve bu yollarda metabolitlerin akışını kontrol eden mekanizmalar da değerlendirilir. Ayrıca metabolizma bozukluklarının biyokimyasal değerlendirilmesi DNA, RNA ve proteinlerin sentez sonrası modifikasyonları, sentezlerin düzenlenmesi, onarım mekanizmaları, mutasyon çeşitleri, kanser ve onkojenler hakkında bilgi verilir.

Öğretim Yöntemleri

Power point sunumu ve öğrencilerin katılımı ile (soru cevap şeklinde ve problem çözerek) bilgilerin aktarılması

Kaynaklar

1- Thomas M. Devlin. Textbook of Biochemistry. Sixth edition. A John Wiley and Sons, Inc., Publication, 2006. 2- Robert K.Murray, Daryl K. Granner, Victor W. Rodwell. Harper's Illustrated Biochemistry 27th edition. The Mc Graw-Hill Companies Inc, 2006 3- David L. Nelson, Michael M.Cuy. Lehninger Principles of Biochemistry Fourth edition, W.H. Freeman and Company New York, 2008 4- Jeremy M.Berg, John L.Tymoczko, Lubert Stryer. Biochemistry Fifth edition. W.H. Freeman and Company, New York, 2001. 5- John Baynes, Marek H.Dominiczah. Medical Biochemistry, Mosby, 1999 6- Colleer Smith, Allan D.Marks, Michael Lieberman. Basic Medical Biochemistry, Second edition, Lippincott Williams and Wilkins, 2005 7- J.David Rawn. Biochemistry, Carolina Biological Supply Company, 1989 8- Harvey Lodish, Arnold Berk, S.Lawrence Zipursky, Paul Matsudaira, David Batimore, James Darnell. Molecular Cell Biology, Forth edition, W.H. Freeman and Company, 2000 9- Taner Onat, Kaya Emerk, Eser Y. Sözmen, editör. İnsan Biyokimyası. Ankara: Palme Yayıncılık: 2002

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024