OKYANUSLAR-DENİZLER

İzlence Formu

Ders Adı OKYANUSLAR-DENİZLER Kod CGRF4000
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MERAL AVCI
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Okyanus ve denizler yeryüzünde çok geniş alan kaplayan su kütleleridir ve bu devasa su kütleleri yaşam üzerinde de önemli role sahiptir. Okyanus ve denizler teknolojinin gelişmesine bağlı olarak artan araştırma olanakları nedeniyle, ekonomik ve siyasi açıdan da giderek önem kazanmıştır. Dersin amacı coğrafi bakış açısıyla okyanus ve denizlerin temel özelliklerinin öğrenciye verilmesidir.

İçerik

Okyanus ve denizlerle ilgili araştırmalar ve oseanografyanın tanımı ve gelişimi; okyanus ve denizlerin dağılışı ve temel bilgiler; deniz suyunun kimyasal özellikleri, tuzlar, gazlar ve pH, tuzluluğun okyanus ve denizlerdeki dağılışı ve derinlikle değişimi; deniz suyunun sıcaklığı, derinliğe bağlı sıcaklık değişimi, termoklin ve sıcaklığın dağılışı; ışık, ışığın derinlikle değişimi ve besin zinciri bakımından önemi, denizlerde buzlar (aysbergler, denizel buzlar) ve dağılışları; denizel organizmalar ve denizel ekosistemler, okyanus ve denizlerde kirlilik, nedenleri ve sonuçları gibi konular bu derste ele alınmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konularla ilgili kaynakları taraması, Belirlenen konularla ilgili sınıfta tartışmalar, Belirlenen konularda araştırma gerektiren dönem ödevinin hazırlanması ve paylaşımı.

Kaynaklar

STEWART, R.H. 2008. Introduction to Physical Oceanography. Department of Oceanography, Texas A & M University. KURTER, A. 1977. Oseanografya, İstanbul Üniversitesi yayını, İstanbul. ERİNÇ, S. 1984. Ortam Ekolojisi ve Degradasyonal Ekosistem Değişiklikleri, İstanbul Üniversitesi yayını, İstanbul. İNANDIK, H. 1971. Deniz ve Kıyı Coğrafyası, İstanbul Üniversitesi yayını, İstanbul. KOCATAŞ, A. 1986. Oseanoloji, Ege Üniversitesi yayını, İstanbul. Wells, N.C. 2012. The Atmosphere and Ocean: A Physical Introduction SCHMITT, W.R. 2008. "Salinity and the Global Water Cycle" Oceanography 21(1): 12-19. BALLARD, R.D. 2007. "Archaeological Oceanography" Oceanography 20(4): 62-67. GROOMBRIDGE, B. ve Jenkins M.D. 2002. World Atlas of Biodiversity: Earth's Living Resources in the 21st Century. University of California Press, Los Angeles.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024