UYGULAMALI İSTATİSTİK

İzlence Formu

Ders Adı UYGULAMALI İSTATİSTİK Kod EKOB3005
Kredi 5 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 5
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. HAKAN BEKTAŞ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders kapsamında klasik zaman serilerinin analizine yer verilecektir. Zaman serilerinin gözlenemeyen unsurları, ayrıştırma modelleri ve serilerin bu unsurlardan arındırılması açıklanacaktır. Ayrıca endeksler ve enflasyon kavramı ele alınacaktır.

İçerik

Bu derste, klasik zaman serilerinin trend, konjonktür, mevsimsellik ve düzensiz unsurlar şeklindeki unsurları ile endeksler açıklanacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Ders notları, powerpoint sunumları, istatistikler ve raporlar

Kaynaklar

P. Newbold, W. Carlson, B. Thorne, «Statistics for Business and Economics», Çev. Ümit Şenesen, «İşletme ve İktisat İçin İstatistik», Literatür Yayınları Ed. S. Şengül, G. Kıral «İşletme, İktisat ve Sosyal Bilimler İçin İstatistik (Excel, SPSS, R ve Matlab Uygulamalı), 2020, Nobel Yayınları Akgül I. (2003), Geleneksel Zaman Serisi Yöntemleri, Der Yayınları, İstanbul Kadılar C. (2009), SPSS Uygulamalı Zaman Serileri Analizine Giriş, Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi, İstatistik Bölümü, ISBN:975-8201-95-6 Orhunbilge N. (1999), Zaman Serileri Analizi Tahmin ve Fiyat İndeksleri, Avcıol Basım- Yayın, İstanbul Yolsal H. (2010), Mevsimselliğin İncelenmesinde Alternatif Yaklaşımlar Ve Uygulamalar, Detay Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024