YAPAY ZEKA VE MAKİNE ÖĞRENMESİ

İzlence Formu

Ders Adı YAPAY ZEKA VE MAKİNE ÖĞRENMESİ Kod TRMA3020
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ZEKİ ÖZEN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Günümüzde verinin işletme yararına kullanılması ve veriden katma değer elde edilmesi büyük önem kazanmıştır. Teknolojideki ilerlemeler bilgisayarları daha akıllı hale getirme ve öğrenen makineler yapma çalışmalarını hızlandırmıştır. Hemen hemen her sektörde yapay zekâ teknolojilerinin etkilerini görmek mümkündür. Bu dersin amacı, yapay zekâ ve makine öğrenmesi ile ilgili temel kavramları, makine öğrenmesi süreci, öğrenme yöntemleri ve makine öğrenmesi algoritmalarını R programlama dilini kullanarak vak’a çalışmaları ile sunmaktır.

İçerik

Yapay zekâ ve makine öğrenmesi ile ilgili temel kavramlar, makine öğrenmesi süreci, danışmanlı öğrenme, danışmansız öğrenme, topluluk öğrenmesi, birliktelik kuralları, model performans değerlendirmesi.

Öğretim Yöntemleri

Yüz yüze öğretim, bilgisayar üzerinde uygulama

Kaynaklar

Balaban, M. E. ve Kartal, E. (2018). Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi Temel Algoritmaları ve R Dili ile Uygulamaları (2. bs.). Beyoğlu, İstanbul: Çağlayan Kitabevi. Han, J., Kamber, M., & Pei, J. (2011). Data Mining Concepts and Techniques (3rd ed.). Morgan Kaufmann. Harrington, P. (2012). Machine Learning in Action (1. bs.). Shelter Island, NY: Manning Publications Co. Shmueli, G., Bruce, P. C., Yahav, I., Patel, N. R., & Lictendahl, K. C. (2018). Data Mining for Business Analytics (1st ed.). Wiley. Torgo, L. (2017). Data Mining with R Learning with Case Studies (2nd ed.). CRC Press.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024