KENT BİLGİ SİSTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı KENT BİLGİ SİSTEMLERİ Kod CBSU2031
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. VOLKAN YILDIRIM
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Sayısallaşan dünyamız ve 21.yy başlangıcında gelişen teknolojiler ışığında, kentsel alan kapsamını içeren konularının bilgisayar ortamında işlenmesi, analizi ve sonuçlarının haritalanmasının yapılabildiği Kent Bilgi Sistemleri teknolojilerinin tanımı, çalışma ve işleme prensiplerinin anlaşılmasını sağlamaktır. Böylece öğrencilerin coğrafya konularının dijital ortamda işlenmesi ve analiz edilmesi konusunda bilgi sahibi olurlar.

İçerik

KBS bileşenleri; Çakıştırma sorgulama; Topoloji kavramı ve tipleri; Haritalarla ilgili genel kavramlar; Geodezik datum; Datum ve koordinat dönüşümleri; Coğrafi konumlandırma; KBS’de veri katmanları; Konumsal nesne ve öznitelik verisi ilişkisi; Konuma dayalı sorgulamalar; Veri hazırlama ve düzenleme; Veri görüntüleme; Çıkarım analizleri; Çakıştırma analizleri; Yoğunluk analizleri; Yeniden sınıflandırma analizleri; KBS’de analiz ve yorumlama teknikleri kapsamında proje tasarlama; Projeksiyon sistemleri ile ilgili uygulamalar; Vektör tabanlı coğrafi analiz fonksiyonları; Raster tabanlı coğrafi analiz fonksiyonları; ArcScene’de üç boyutlu veri görüntüleme​.

Öğretim Yöntemleri

e-Ders Notu, e-Ders Sunumu,

Kaynaklar

De By, R.A. and Huisman, O., 2009, Principles of Geographic Information Systems An introductory textbook, ITC, Netherlands. Fazal, S., 2008. GIS Basics. New Age International. Lo, C.P. and Yeung, A.K.W., 2005. Concepts and Techniques of Geographic Information Systems. Prentice Hall. Yomralıoğlu, T., 2000. Coğrafi Bilgi Sistemleri Temel Kavramlar ve Uygulamalar. Seçil Ofset. İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024