SOSYAL HİZMET YÖNETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı SOSYAL HİZMET YÖNETİMİ Kod SHAO2025
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. İLHAN TOMANBAY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencinin mezun olup işe başladığı zaman başladığı işte yönetim ile sosyal hizmet ve sosyal çalışma yönetimiyle ilgili uygulamaya dönüştürülebilir ve geliştirilebilir yeterli yönetim bilgilerine sahip olmasını sağlamak.

İçerik

Yönetim nedir? Yönetimle ilgili temel kavramlar. Türkçede hepsi yönetim anlamına geldiği düşünülen governance, government, administration, management, direction, admin kavramlar arasındaki farklar. Yönetim çeşitleri. Somut ve soyut yönetimler. Kamu yönetimi, süreç yönetimi, öfke yönetimi, iş yönetimi, düşünce yönetimi, uygulama yönetimi, siyasala yönetim, sosyal yönetim... vb... Arkaik yönetimden dijital yönetime kadar. tarihte farklı yönetim sistemleri ve örnekleri. Sosyal hizmet yönetimiyle sosyal çalışma yönetimi arasındaki büyük fark. Sosyal hizmet alan ve hizmet yönetimi ile sosyal çalışma mesleğinin yönetimi ve sosyal çalışma mesleki yapısı içinde yönetim biçim, model, yöntem ve teknikleri. Yönetim yöntem midir, yönetimin uygulamada farklı yöntemleri mi vardır gibi sorulara yanıtlar.

Öğretim Yöntemleri

Kitap okuma, derste notlar alma, derste sunum yapma, tartışma, beyin fırtınası, video, yansı., yazı tahtasında çalışma, evde çalışırken not alma ve notları yineleyerek okuma.

Kaynaklar

Konuyla ilgili ders kitabınız ve içeriği en yeni yayın: Tomanbay, İlhan. Sosyal Hizmet Yönetimi, Istanbul: İstanbul Üniversitesi AUZEF Yayını E-Kitap, 2023 (Yenilenen yayın) (Kitaba İstanbul Üniversitesi AUZEF WEB sayfasından ulaşılabilir.) Ayrıca konuyla ilgili yazılmış kitaplar: Acar, Hakan; Nilüfer Negiz, Sosyal Politika ve Kamu Yönetimi Bileşenleriyle Sosyal Hizmet - Temelleri ve Uygulama Alanları, Istanbul: Maya Akademi, 2013 Çetin, Hüsamettin. Sosyal Hizmet Yönetimi Bugünü ve Yarını, Ankara: Nika Yayınevi, 2018 Gökçek Karaca, Nuray. vd. Sosyal Hizmet Yönetimi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi AÖF Yay. 2015 (2. Basım) Tomanbay, İlhan; Nuray Gökçek Karaca (Ed.), Sosyal Hizmet Kuruluşları, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi AÖF, 2013 Bunlar dışında ders içeriğiyle ilgili ulaşılabilen tüm basılı, elektronik kitaplarla internet sayfalarında yeralan konuyla ilgili tüm bilgi kaynakları (Kitaplar, güncel ve bilimsel makalelerle yönetim konusu üzerine yapılmış açıklamalar, konu çerçevesinde yeralan tüm ilgili eski, tarihsel ve güncel haberler, düz ve edebi yazılar, şiirler, mektuplar, denemeler, genelgeler başta olmak üzere ilgili mevzuat.) hepsini okuyabilirsiniz.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024