BİREY, AİLELER VE SOSYAL HİZMET

İzlence Formu

Ders Adı BİREY, AİLELER VE SOSYAL HİZMET Kod SOSH3002
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. YUSUF GENÇ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Birey, Aileler ve Sosyal Hizmet dersi öğrencinin birey, aile ve gruplarla çalışmada doğrudan uygulama becerisi kazanmasını amaçlamaktadır. Mikro ve mezzo düzeylerde de mesleki bilginin uygulamaya aktarılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda sosyal çalışma mesleğinin tarihçesi, temel kavramları, birey ve aileyle çalışmada sosyal hizmetin temel prensiplerinin ve müdahale adımlarının öğrenilmesi amaçlanır. Sosyal hizmetin bilgi, beceri ve değer temeli çerçevesinden bireylerle sosyal hizmet metodolojisinin bütünleştirilmesi, öğrencilerin bir öğretim elemanının yönetimi altında ve bir kuruluş ortamında sosyal çevresi içinde bireyi odak alarak planlı değişim sürecini gerçekleştirmesi konularında bilgi kazandırmak hedeflenmektedir.

İçerik

Öğrenciler Birey, Aileler ve Sosyal Hizmet dersi kapsamında sosyal çalışma mesleğinin temel prensiplerini, ailenin değişim ve dönüşümünü, birey ve aileyle çalışma teorilerini, aileye yönelik sosyal politika ve sosyal hizmet uygulamalarını öğrenir. Ayrıca sosyal hizmet mevzuatına hâkim olur, sosyal hizmet mesleğinin etik prensiplerini öğrenir. Birey ve ailede dezavantajlı sosyal grupları tanır, aile içerisindeki iletişim problemlerini tanımlar. İletişim problemlerine karşılık iletişim becerilerini geliştirir. Son olarak sosyal hizmette planlı değişimin kabul, ön değerlendirme, planlama, uygulama, son değerlendirme, sonlandırma ve izleme aşamalarını öğrenir.

Öğretim Yöntemleri

e-Ders Kitabı, e-Ders Sunumu

Kaynaklar

Shefor, B. W & Horejsi, C. J. Sosyal Hizmet Uygulaması. Temel Teknikler Ve İlkeler. Nika Yayınları Duyan V. (2010) Sosyal Hizmet: Temelleri, Yaklaşımları, Müdahale Yöntemleri. Ankara: SHUDer. Duyan, V. (2001) “Sosyal Kişisel Çalışma Uygulamalarında Bilişsel Davranışçı Yaklaşım”. Sosyal Hizmette Yeni Yaklaşımlar ve Sorun Alanları. (Ed. Veli Duyan ve Aliye Mavili Aktaş). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Yayın No: 008. Ankara. Turan, N. (2009). Sosyal Kişisel Çalışma (Birey ve Aile İçin Sosyal Hizmet) Ankara: Aydınlar Matbaacılık.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024