ZOR KOŞULLARDA YAŞAM

İzlence Formu

Ders Adı ZOR KOŞULLARDA YAŞAM Kod AYAY4013
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi YILDIRIM GÜNGÖR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dünya küçülmeye başladıkça insanlar daha çok seyahat etmeye başladılar. Klasik tatil etkinlikleri zaman içinde sıkıcı olmaya başladı ve insanlar daha heyecanlı etkinlikler için arayışlara girdiler. Macera ağırlıklı bu etkinlikler kuskusuz ki büyük riskler de içermektedir. Kimi zaman bir dağın eteklerinde, kimi zaman zirvelerde, kimi zaman bir deniz kenarında kimi zaman çöllerde, kimi zaman bir ormanda veya büyük bir kentte insanların yaşamı tehlikeye girebilir. Hangi koşulda olursa olsun her birey hayatta kalmak için çaba göstermek zorundadır. Bu çaba bir takım bilgilerin öğrenilmesini zorunlu kılmaktadır. Dersin amacı zor koşullarda kalındığında nasıl davranılacağını öğretmektir.

İçerik

Doğaya ve çevreye karşı çaresiz olduğumuz bilinen bir gerçektir. Bu zayıflığımızı edindiğimiz bir takım bilgi ve beceriler ile azaltmaya çalışırız. Böylece doğaya ve çevreye karşı olan zayıflığımızı kısmen de olsa giderebiliriz. Bunu yaparken de aklımızı kullanırız. Aklımız bizi tehdit eden her türlü vahşi hayvan tehlikesine veya olumsuz doğa koşullarına karşı koruyacak taktikler geliştirir. İnsan ırkı bu taktikleri on binlerce yıldır uyguluyor. Ancak zaman içinde büyük kentlere yerleşen insanlar bu taktikleri unutmaya başladılar. Böyle olunca insan ırkı doğada yaşadıklarını kısa sürede unuttu. Bir kısım insan süreç içinde unuttukları bu doğal reflekslerini yeniden öğrenmeye başladılar. Dersin içeriği insanlara unuttukları yaşama tutunma konularıdır.

Öğretim Yöntemleri

Ders notları, videolar, sunumlar ve yüz yüze eğitim.

Kaynaklar

W.G.May 1973. Mountain Search and rescue techniques. Rocky Mountain Rescue Group inc. Colo., USA, 321 pp., Dan H. Allen., 1998. Don’t Die on The Mountain : Published The United States by Diapensia Press, 12 King Hill Rd., New London, 206 pp. McClung, D., Schaerer, P., 1993. The Avalanche Hand Book. The Mountaineers, 272 p. Margret Hynes, 2012. Escape A survivor’s Guide, Kingfisher, 112 p. AFAD, 2013. Türkiye Afate Müdahale Planı (TAMP), 41, S., Ankara Bates,R.L., Jackson, J.A., Glossary of Geology, Amer. Geol. Enst., 1980. Erdoğan, N., 2008. Uluslararası Müdahaleli Depremlerde Saha koordinasyonu, 85 s., İstanbul Dan H. Allen., 1998. Don’t Die on The Mountain : Published The United States by Diapensia Press, 12 King Hill Rd., New London, 206 pp. Davis, J., 2006. Tsunami, Time Special Report, p., 4-36 Duff, D., Holme’s Principles of Physical Geology, Londra 1993. Keller, E.A., Environmental Geology, New York 1992. McClung,D.,Schaerer, P., 1993.The Avalanche Hand Book. The Mountaineers,272 p. Rodoplu, Ü., Akkol,S., Ersoy, G., Çelikli, S., Malatyalı, A.R., Gürel, T., User, N.N., Özeren, C., 1998. İlk Yardım Temel Yaşam Desteği El kitabı, Acil Tıp Derneği Yayın, ı80 s. Tanrısever, M., 2000. TAMT Eğitimi Kursiyer el kitabı. 225 s T.C. Milli Eğitim Bakanlığı 2011. Acil Sağlık Hizmetleri . Hasta Taşıma teknikleri. M.E.B. yayınları 56, s., Ankara Tarbuck, E.J., Lutgens, F.K., The Earth; An Introduction to Physical Geology, New York 1993. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Türkiye Jeoloji Haritası Ankara 1989. W.G.May 1973. Mountain Search and rescue techniques. Rocky Mountain Rescue Group inc. Colo., USA, 321 pp., Yılmaz O., Güngör,Y., 2001. Jeoloji. Milli Eğitim Bakanlığı yayınları, 179 S. Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024