TEMEL ARAMA KURTARMA

İzlence Formu

Ders Adı TEMEL ARAMA KURTARMA Kod AYAY3031
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi YILDIRIM GÜNGÖR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Afet çalışmalarında istenen en son şey Arama – Kurtarma çalışmalarıdır. Tüm enerjinin zarar azaltmaya yöneltilmesi ve problemin oluşmadan çözülmesi ülkemizi büyük bir can ve mal kaybından koruyacaktır. Ancak yine de gerçekleşebilecek herhangi bir olayın en kötüsünü göz önüne alıp acil müdahale için hazırlıklı olmak şarttır. Bu nedenle mahalle- köy- ilçe- il bazında Arama kurtarma eğitimlerinin ve tatbikatlarının farklı ölçeklerde yapılması ve toplumun sadece afetlere değil her türden kaybolmalara karşı da hazırlıklı olması gerekmektedir. Bu derste basit olarak Arama Kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verilerek afetler ve afet dışı durumlarda kaybolan insanların aranıp bulunduktan sonra sağlıklı bir şekilde güvenli bölgelere nasıl nakledilecekleri anlatılacaktır. Bu bilgiler ışığında dersin amacı Temel arama kurtarma konusunda öğrenciyi bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

İçerik

Arama kurtarmanın tanımlarından yola çıkılarak; personelin eğitimi, arama kurtarmada emniyet anlayışı, ekiplerin oluşturulması, operasyonların başlayıp bitmesine kadar geçen süreçlerin kısa bir özeti yapılarak kavramların oturması sağlanacaktır.Afet çalışmalarında istenen en son şey Arama – Kurtarma çalışmalarıdır. Tüm enerjinin zarar azaltmaya yöneltilmesi ve problemin oluşmadan çözülmesi ülkemizi büyük bir can ve mal kaybından koruyacaktır. Ancak yine de gerçekleşebilecek herhangi bir olayın en kötüsünü göz önüne alıp acil müdahale için hazırlıklı olmak şarttır. Bu nedenle mahalle- köy- ilçe- il bazında Arama kurtarma eğitimlerinin ve tatbikatlarının farklı ölçeklerde yapılması ve toplumun sadece afetlere değil her türden kaybolmalara karşı da hazırlıklı olması gerekmektedir. Bu derste basit olarak Arama Kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verilerek afetler ve afet dışı durumlarda kaybolan insanların aranıp bulunduktan sonra sağlıklı bir şekilde güvenli bölgelere nasıl nakledilecekleri anlatılacaktır

Öğretim Yöntemleri

e-Ders Kitabı, e-Ders Sunumu. Gönüllü öğrencilerle yüz yüze eğitim ve pratik çalışmalar, tatbikatlar.

Kaynaklar

e-Ders Kitabı, e-Ders Sunum videolar AFAD, 2013. Türkiye Afete Müdahale Planı (TAMP), 41, S., Ankara Bates,R.L., Jackson, J.A., Glossary of Geology, Amer. Geol. Enst., 1980. Erdoğan, N., 2008. Uluslararası Müdahaleli Depremlerde Saha koordinasyonu, 85 s., İstanbul Dan H. Allen., 1998. Don’t Die on The Mountain : Published The United States by Diapensia Press, 12 King Hill Rd., New London, 206 pp. Davis, J., 2006. Tsunami, Time Special Report, p., 4-36 Duff, D., Holme’s Principles of Physical Geology, Londra 1993. Keller, E.A., Environmental Geology, New York 1992. McClung,D.,Schaerer, P., 1993.The Avalanche Hand Book. The Mountaineers,272 p. Rodoplu, Ü., Akkol,S., Ersoy, G., Çelikli, S., Malatyalı, A.R., Gürel, T., User, N.N., Özeren, C., 1998. İlk Yardım Temel Yaşam Desteği El kitabı, Acil Tıp Derneği Yayın, ı80 s. Tanrısever, M., 2000. TAMT Eğitimi Kursiyer el kitabı. 225 s T.C. Milli Eğitim Bakanlığı 2011. Acil Sağlık Hizmetleri . Hasta Taşıma teknikleri. M.E.B. yayınları 56, s., Ankara Tarbuck, E.J., Lutgens, F.K., The Earth; An Introduction to Physical Geology, New York 1993. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Türkiye Jeoloji Haritası Ankara 1989. W.G.May 1973. Mountain Search and rescue techniques. Rocky Mountain Rescue Group inc. Colo., USA, 321 pp., Yılmaz O., Güngör,Y., 2001. Jeoloji. Milli Eğitim Bakanlığı yayınları, 179 S. Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024