AFETLERDE TIBBİ MÜDAHALE

İzlence Formu

Ders Adı AFETLERDE TIBBİ MÜDAHALE Kod AYAY3028
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SEHER DENİZ ÖZTEKİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Fakültemizin felsefesi ve ülke gereksinimleri doğrultusunda, öğrenciyi afetlerin yaratacağı tehlikeler hakkında bilinçlendirmek, tehlikeyi azaltmak üzere alınabilecek önlemler konusunda eğitmek, afete hazırlığın aşamalarını öğretmek ve kendisini afet yönetim sisteminin bir parçası olarak görmesine yardımcı olacak bilgi ve beceriye dönük uygulamaları kazandırmak; Bu dersi alan öğrenciden; afet kavramını tanıması, afet kültürü konusunda bilinçlenmesi, afet yönetim sistemi ve ilkeleri doğrultusunda afet zararlarının azaltılmasına yönelik bilgi ve uygulamaları öğrenmesi ve güvenli yaşam kültürü bilincini kazanması yoluyla toplumumuza eğitsel rolünü yansıtmasına yönelik bilgi ve beceriye dönük uygulamaları kazanmış olması beklenir.

İçerik

Afetlerde Tıbbi Müdahale Dersi; yerel kaynakların yetersiz kaldığı, doğal ya da insan kaynaklı kitlesel ölüm veya yaralanmalarda, maddi hasar boyutu psikolojik, sosyal, ekonomik ve politik sonuçlara yol açabilecek ani olaylarda, entegre afet yönetim sistemi ve ilkeleri ile hareket edilerek, afet zararlarının azaltılmasını ve güvenli yaşam kültürünün yaygınlaştırılmasını öğretir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım ve video izleme

Kaynaklar

1. Petal M., Türkmen Z. ABCD Temel Afet Bilinci El Kitabı. İstanbul: Beyaz Gemi Yayınları; 2002. 2. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, http://www.koeri.boun.edu.tr/ 3. Toplum Afet Gönüllüsü Eğitim Programı, BÜ KRDAE Afete Hazırlık Eğitim Birimi Yayınları, 2003. 4. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Topluma Dayalı Afet Risk Yönetimi Eğitim Programı Sunumları, 2008. 5. Şengül M.A. Farklı Yapılarda Eylem Planları: Marmara ve Doğubayazıt Depremlerinin Karşılaştırılması. Deprem Sempozyumu Bildiri Özleri Kitabı. Kocaeli: 1490-1496; 2005. 6. Güngör, Y., Şengül M.A. İstanbul Depreme Hazır Mı? İstanbul Kent Sempozyumu Bildiriler Kitabı. TMMOB IKK, İstanbul: 594; 2007. 7.ÖZTEKİN, S. D. Afetlerde Tıbbi Müdahale.İSTANBUL Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, 2023: ISBN:SBN: 978-605-07-1293-3.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024