DAĞCILIK

İzlence Formu

Ders Adı DAĞCILIK Kod AYAY4006
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi YILDIRIM GÜNGÖR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dağlar insanoğlunun varoluşundan itibaren insan hayatında çok önemli bir yer kaplamıştır. Gün olmuş; sığınak olmuş, bağrına basmış korumuş, gün olmuş engel olarak çıkmış karşımıza dağlar. İnsan yerleşik hayata geçince dağları tek etmemiş. Dağların arasında kalan yüksek düzlükleri yayla olarak kullanmış. Dağların en güzel bitkilerinden beslenen hayvanlar en sağlıklı yiyecekleri üretmişler. Dağların eteklerine yerleşmiş insanlar terk etmemişler dağları tam olarak. Dağlar her ne kadar insanlara kol kanat gerse de insanlar onları kötü ruhların barındığı yerler olarak görmüşler nedense. Bu durum çok yakın zamanlara kadar devam etmiştir. Zamanla insanoğlunu aslında bugünün teknolojisine kadar getiren merak ve keşfetme duygusu ağır basmış ve dağların doruklarına çıkmak için stratejiler geliştirmeye başlamışlar. Bu merak dağcılık sporunu da doğuran meraktır aynı zamanda. Bu nedenledir ki dağcılık sadece bir spor değil aynı zamanda bir yaşam biçimdir. Bu özel durumu nedeniyle diğer spor dallarından ayrılır. Bu merak sayesinde insanoğlu önce dünyanın en yüksek doruklarına tek tek çıkmayı başarmıştır. Ancak zamanla bu tırmanışlar geliştirilmeye başlamış ve insanoğlu bu kez farklı zorluklardaki rotaları denemeye başlamıştır.Dağcılık yapan bilim insanları dağlarda bilimsler araştırmalar yapmaya başlamışlardır. Böylece dağcılık sadece spor amaçlı değil farklı amaçlar da taşıyan bir spor dalı olarak ağırelık kazanmaya başlamıştır. Dersin amacı yukarıdaki bilgiler doğrultusuna dağcılık dersini alanları; Dağcılık ve Alpinizm olgusunu tümüyle anlayabilmesini sağlamak, eğitim ve tırmanışlarla bilgi ve beceri ve deneyimin ne kadar önemli olduğunu öğretmektir. öen

İçerik

bu eser dağcılık hakkında çok geniş ve kapsamlı teorik bilgileri içermektedir ancak dağcılık en iyi dağlarda öğrenilir. Bunun tek yolu da aldığınız teorik bilgileri dağ tırmanışlarında uygulamaktır. Bu dersin teorik kısmını alanların dersi geçtiklerinde dağcı olmadıklarını sadece bir ders aldıklarını ve dersin teorik kısmından geçtiklerini unutmamaları önemlidir. Dağcı olabilmek için dağlara gitmeniz, dağlara gitmek için ise mutlaka kendinizden tecrübeli hocaların. eğitmenlerin eşliğinde yapılan aktivitelere katılarak pratik deneyimlerinizi artırmanız şarttır.

Öğretim Yöntemleri

Ders notu, ders sunumu, ders videosu.kaynak kitaplar, gerçek öyküler

Kaynaklar

- W.G.May 1973. Mountain Search and rescue techniques. Rocky Mountain Rescue Group inc. Colo., USA, 321 pp., - Dan H. Allen., 1998. Don?t Die on The Mountain : Published The United States by Diapensia Press, 12 King Hill Rd., New London, 206 pp. - McClung, D., Schaerer, P., 1993. The Avalanche Hand Book. The Mountaineers, 272 p. - Güngör, Y. 2015. Dağcılk Ders Notları. 110 s. - Petzl inc. 2000. Petzl technical manual.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024