ABD DIŞ POLİTİKASI

İzlence Formu

Ders Adı ABD DIŞ POLİTİKASI Kod ASBU6004
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ARDA ÖZKAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders öğrencilere, Amerikan dış politikasını ve yönelimlerini şekillendiren temel dinamikleri açıklamaya çalışan Uluslararası İlişkiler teorilerini öğreterek ABD'nin geçmişten günümüze uluslararası politikadaki rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Öğrencilerin, ABD dış politikasının tarihine, Amerikan diplomasisindeki çağdaş gelişmelere ve dış politika analizi alanındaki kavramlara aşinalığı sağlanarak ABD dış politikasını eleştirel bir şekilde inceleme ve farklı bakış açısını değerlendirme yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

İçerik

Bu ders, ABD dış politikası bağlamında önemli olayları, aktörleri ve konuları öğrencilere öğretmek ve dış politika yapım sürecinde etkili olan araçları öğrencilere tanıtmak temelinde dizayn edilmiştir. ABD'nin gerek Soğuk Savaş döneminde gerekse Soğuk Savaş'ın ardından karşı karşıya kaldığı fırsat ve meydan okumalar tarihsel bir perspektifle ele alınacaktır. ABD'nin kuruluşundan bugüne zaman içinde farklı dış politika eğilimlerini neden ve nasıl benimsediği analiz edilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Dersi veren öğretim üyelerinin anlatımlarına dayanır. Dersi verenler öğrencinin ilgisini ve dikkatini canlı tutmak amacıyla anlatımlarını power point aracılığıyla görsel olarak zenginleştirir.

Kaynaklar

Hook, Steven W., John Spanier. 2007, American Foreign Policy Since World War II, 17th Edition Washington, DC: CQ Press, 2007. Michael Cox, Doug Stokes, 2012, US Foreign Policy, Oxford,

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024