TÜRK DIŞ POLİTİKASI

İzlence Formu

Ders Adı TÜRK DIŞ POLİTİKASI Kod ASBK8003
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. SÜLEYMAN GÜDER
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türkiye’nin, Cumhuriyet tarihi boyunca izlemiş olduğu dış politika uygulamalarının teorisi ve dönemsel özellikleri dışında önce çıkan temel dış politika olaylarının bilinmesi ve analiz edilmesi.

İçerik

Bu ders, son dönem Osmanlı devletinden başlayarak Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’nin izlemiş olduğu dış politika uygulamalarının teorisi ve dönemsel özellikleri dışında önce çıkan temel dış politikaları kapsamaktadır. Dönemsel bazda incelenen TDP, dönemin uluslararası sisteminin yapısı dışında uluslararası, bölgesel ve iç siyasetteki gelişmeler ışığında incelenmektedir. Böylelikle söz konusu değişim ve sürekliliğin hangisinin iç dinamiklerle hangisinin bölgesel ve küresel dinamiklerinden kaynaklandığı tespit edilebilecektir. Ayrıca bu ders kapsamında dış politika analizi, TDP’nin temel hususiyetleri dışında karar alma mekanizmasına dair bir bakış kazanılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Ders notları, ders kitabı ve ek öneri kaynaklar.

Kaynaklar

Balcı, Ali. 2018. Türkiye Dış Politikası İlkeler, Aktörler ve Uygulamalar. 3. baskı. İstanbul: Alfa Yayınları.; Güder, Süleyman, Murat Çemrek ve M. Hüseyin Mercan. 2020. Geleceğin Türkiye’sinde Dış Politika. 5. İstanbul: İLKE Eğitim ve Kültür Vakfı.; Çuhadar, Esra, “Dış Politikada ‘Karar Birimleri’ Açısından Karar Alma Süreçleri ve Türkiye Örneği,” Dış Politika Teorileri Bağlamında Türk Dış Politikasının Analizi, der. Ertan Efegil ve Rıdvan Kalaycı, Ankara, Nobel Yayınları, 2012, ss. 289-313.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024