DEVLET KURAMLARI

İzlence Formu

Ders Adı DEVLET KURAMLARI Kod ASBK8006
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HİKMET KIRIK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Devlet, siyaset biliminin temel kavramı olmasının yanı sıra başlı başına bir ihtişam kaynağıdır. Devletin pek çok tanımlamasının olması bu merkezi öneminin yanısıra devleti açıklamaya çalışan farklı kuramların ortak bir tanım üzerinde uzlaşamamalarıdır.devletin kökenine ilişkin farklı kuramlar olduğu gibi, devletin doğası ve işlevlerine göre ayrışan kuramların varlığından haberdarız. Dolayısıyla devlet kavramını bir bütün olarak anlayabilmek için tüm bu bakış açılarından haber olmak gerekiyor. Bu dersin amacı, toplumsal hayatın her alanında etkin olan devlet olgusunu farklı vecheleriyle farklı kuramsal yaklaşımlar açısından ele alarak kavranmasını sağlamaktır. Bu genel amaca bağlı olarak bu ders boyunca devlet olgusu, modern liberal devlet merkezinde ele alınacak. Alternatif bakış açıları ve yaklaşımlar üzerinden liberal devletin geçirdiği dönüşümler de ele alınacak

İçerik

Dersin içeriği, modern devlet olgusunu liberal devlet merkezinde farklı kuramsal yaklaşımlar üzerinden, herbir kuramın kaynağı ve gelişimi, kuramın temel girdileri, devletin kurumları hakkındaki görüşü ve devletin karşı karşıya kalacağı kriz öngörüleri üzerinden ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Dersler, ders kitabına bağlı olarak görselleştirilmiş her hafta bir konunun işlendiği ders anlatım tekniği ile yapılacaktır.

Kaynaklar

Bu ders için Prof. Dr. Hikmet Kırık tarafından alanın temel öğrenim kaynaklarından yararlanılarak hazırlanmış "Devlet Kuramları" adlı kitap.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024