ULUSLARARASI GÜVENLİK

İzlence Formu

Ders Adı ULUSLARARASI GÜVENLİK Kod ASBU7005
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. NECATİ ANAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders uluslararası ilişkiler ve güvenlik konularında bilgisini genişletmek ve küresel olayların geniş perspektiften analizini yapmak isteyen öğrencilere yardımcı olması için hazırlanmıştır.

İçerik

Bu ders siyaset bilimi, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler ve güvenlik bilimleri gibi konularda öğrenim gören lisans düzeyinde öğrenciler için hazırlanmıştır. Derste, uluslararası güvenlik konuları vaka odaklı incelenerek öğrencilerin dikkatine sunulmaktadır. Ders on dört bölümden oluşmaktadır. Bölümlerin diziliş sırası ele aldığımız vakaların siyasi tarihteki vuku buluş ve uluslararası sistemi etkileme boyutuyla alakalıdır. Ders için seçilen vakalar uluslararası güvenlik çalışmalarında öne çıkan son elli yılın konularındandır. Bu derste de uluslararası ilişkilerin başat konusu ve ayrılmaz bir unsuru olan devletin güvenliği her zaman verili kabul edilmektedir fakat uluslararası güvenliği ziyadesiyle etkileyen yeni konular dersin temelini oluşturmaktadır. Çevre, sağlık, insan ve gıda güvenliği gibi son yarım yüzyılın güvenlik konularının başında gelen alanların öğrencilerin dikkatine sunulması bu dersin en temel amaçlarından birisidir. Ders, uluslararası sistemi ve tabii olarak da uluslararası güvenliği varoluşsal olarak etkileyen paradigmatik değişikliklerin ışığında uluslararası güvenliğin ve tehdidin tanımını yaparak başlamaktadır. Uluslararası güvenlikte topyekûn değişikliği ifade eden 11 Eylül terör saldırısı ve onunla gelen yeni terör tartışmaları dersin devam eden konusudur.

Öğretim Yöntemleri

Ders için hazırlanan sunumlar, vaka analizleri, ders sonunda sunulan sorular ve güncel görseller öğretim yöntemleri olarak belirlenmiştir.

Kaynaklar

Uluslararası Güvenlik dersin ana kaynak kitabı olacaktır.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024