TÜRK SİYASİ HAYATI

İzlence Formu

Ders Adı TÜRK SİYASİ HAYATI Kod ASBK7005
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HALUK ALKAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türk Siyasal Hayatı dersi, Siyasal tarih, siyasal kültür, siyasal kurumlar bağlamında Türkiye'de siyasal değişimin başlıca dönemler halinde ele alınmasını ve öğrencilerin daha önce almış oldukları derslerde edindikleri teorik kavram ve yöntemleri, Türkiye örneğinde analiz edebilme yeteneğini kazandırmayı amaçlamaktadır.

İçerik

Türk siyasal hayatının tarihsel arka planı, Klasik dönem Osmanlı siyasal kurumları, Osmanlı modernleşmesi, Milli mücadele sonrasında tek parti yönetiminin kurulma süreci, İkinci Dünya Savaşı koşullarında siyasal değişim ve CHP içindeki ayrışma, Çok partili hayat geçiş süreci ve Demokrat Parti iktidarı, 1960 darbesi ve ara rejim, 1961-1965 koalisyon hükümetleri, 1965 seçimleri sonrasında Adalet Partisi hükümetleri, 12 Mart rejimi, 1973 seçimleri ve CHP-MSP koalisyon hükümeti, Milliyetçi Cephe hükümetleri, 12 Eylül Darbesi ve ara rejimi, 1983 seçimleri ve Anavatan Partisi hükümetleri, 1991 seçimleri sonrasında siyasetin değişimi, Refah Partisi-Doğru Yol Partisi koaşlisyonu ve 28 Şubat süreci, ekonomik krizler ve 2002 seçimleri, Ak Parti hükümetleri döneminde Türkiye'de siyaset.

Öğretim Yöntemleri

Ders kitabı ve ek okumaların yanı sıra film ve belgesel gibi görsel malzemeler yardımıyla ek okuma ve bilgi edinme yöntemleri ile konular desteklenmektedir.

Kaynaklar

Haluk Alkan, (2021).Türk Siyasal Hayatı, İstanbul: AUZEF Yayını. Sisteme yüklenmiş makaleler, sunum dosyaları, görsel materyal.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024