BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ Kod MOBG2144
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ÇAĞATAY TARHAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Temel amaç öğrencilere ana başlıklar halinde bilimin tarihsel gelişim seyrini, bilimin doğasını, neden ve nasıl yapıldığını kavratmak olacaktır.

İçerik

İlk çağlarda günümüze panoramik olarak bilimin gelişim seyri ve köşe taşları. Bilimsel teori, hipotez, bilim ve yalancı-bilim arasındaki farklılıklar, bilimsel teorilerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı, bilimsel teoriler nasıl doğrulanır ve yanlışlanır, bilimin nesnel mi yoksa öznel mi olduğu, bilimsel metodolojinin özellikleri, teoriler ve gözlemler arasındaki ilişki , bilimsel açıklamaların doğası gibi konular yer almaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, metin inceleme, katılımlı iletişimsel yöntem, konuyla ilgili farklı yazar ve düşünürlerin görüşlerinin değerlendirilmesi.

Kaynaklar

Bilim: Dört Bin Yıllık Bir Tarih, Patricia Fara, Bilimin Yapısı, Ernest Nagel, Bilim Felsefesi, Dominique Lecourt, Bilim Felsefesine Tarihsel Bir Giriş, John Losee, Bilim Tarihi, Cemal Yıldırım, Bilimsel Araştırma Yöntemi, Niyazi Karasar, Bilim Kuramına Giriş , Elisabeth Ströker, Bilimsel Devrimlerin Yapısı, Thomas Kuhn, Tarihte Bilim, J.D. Bernal, Bilim Felsefesi, Ömer Demir

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024