MICROECONOMICS

İzlence Formu

Ders Adı MICROECONOMICS Kod FISC2001
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi TÜRKAN TURAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Mikro İktisat , birinci yılın güz yarıyılında yer alan İktisada Giriş I dersi ile sağlanan temelin üzerine inşa edilir. Dersin amacı öğrencilerin Mikro İktisat teorisinin özünü ve esaslarını anlamalarının sağlanmasıdır.

İçerik

Mikro İktisat, I. yarıyıl derslerinden İktisada Giriş I'in devamı niteliğinde olup mikro iktisadın tüketici davranışları, firma teorisi ve piyasa yapıları konularını içerir. Derste, ilk olarak, tüketici davranışları teorisinin fayda fonksiyonu, bütçe ve tüketici seçimleri gibi temel bileşenleri incelenir. İkinci olarak, gelir-tüketim ve Engel eğrileri ile fiyat-tüketim ve talep eğrileri gibi çok önemli analiz araçları türetilir. Üçüncü olarak, gelir ve ikame etkileri derinlemesine ele alınır. Dördüncüsü, firma teorisi çalışılır. Bu teorinin ana bileşenleri olan üretim ve maliyet fonksiyonları ile üretici dengesi irdelenir. Sonrasında, genişleme patikası ve ölçeğe-göre-getiri kavramları incelenir. Dersin son bölümünde, başlıca piyasa yapısı biçimleri olan tam rekabet ve tekel çalışılır. Derste, son olarak, tekelci rekabet, oligopol ve monopson dengelerine değinilir.

Öğretim Yöntemleri

Klasik anlatım, PPT sunumları, tartışma, soru-cevap ve sınıf-içi alıştırmaları

Kaynaklar

Pindyck & Rubinfeld; Microeconomics, Ninth ed., Pearson, 2017. (Ana Ders Kitabı) Varian; Intermediate Microeconomics, Ninth ed., Norton, 2014. (Tavsiye Edilen Ders Kitabı) Besanko & Braeutigan; Microeconomics, Sixth ed., Wiley, 2020. (Tavsiye Edilen Ders Kitabı)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024