TÜRK İKTİSAT TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRK İKTİSAT TARİHİ Kod İKTB2027
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÖMER KARAOĞLU
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin temel amacı, öğrencilere tarih boyunca Türk Devletlerinin, özellikle de Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik yapılarını ve bu yapılarda ortaya çıkan değişmeleri anlatmaktır.

İçerik

Türk iktisadının geçmişten günümüze seyri üzerinde duran dersin içeriğinde temel olarak şu başlıklar bulunmaktadır: Ortaasya Büyük Selçukludan Anadolu Selçukluya iktisadi sosyal tarih, Osmanlı iktisadi ve sosyal tarihi, 16. yüzyıl itibariyle Osmanlı klasik sisteminde gerçekleşen dönüşümler, 1920-1993; kuruluşundan Özal dönemi sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi, dünya ekonomisi bağlamında Türkiye ekonomisinin tahlili.

Öğretim Yöntemleri

Konular öğrencilerle birlikte sözel anlatım soru cevap şeklinde ele alınmakta olup, ilgili öğrencilere verilecek ödevler ve yapılacak sunumlarla ders içeriği zenginleştirilecektir.

Kaynaklar

Ahmet Kala; Anadolu Sanayi Devrimi, KuveytTürk yay., 2020. Ahmet KALA; Türk İktisat Tarihi Ders Notları, 2020. Şevket PAMUK; Osmanlı-Türkiye İktisadi Tarihi 1500-1941, İletişim Yayınları, 12. Baskı, İstanbul, 2019. Ahmet TABAKOĞLU; Türk İktisat Tarihi, Dergah Yayınları, 14. Baskı, İstanbul, 2017. Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğunun Ekonomik ve Sosyal Tarihi Cilt: I-II, Eren Yayınları, İstanbul, 2004.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024