GELİR DAĞILIMI POLİTİKALARI

İzlence Formu

Ders Adı GELİR DAĞILIMI POLİTİKALARI Kod ÇEKB3019
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BAŞAK IŞIL ALPAR
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, ekonomik ve sosyal yönleri olan bir konu olarak gelir dağılımı politikalarını yerel ve küresel bağlamda farklı boyutlarıyla ve sonuçlarıyla incelemektir.

İçerik

Ders; hem ekonomik hem sosyal boyutlarıyla önemli bir konu olan gelir dağılımını ve bu konuyla ilgili politikaları içermektedir. Bu bağlamda gelir dağılımı türleri, ikincil gelir dağılımı (dağıtımı), gelir dağılımının neden ve sonuçları, gelir dağılımından etkilenen kişi ve gruplar, gelir dağılımı ölçüm metotları ve gelir dağılımı istatistikleri, gelir dağılımı teorileri ve politikaları ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konu anlatımı, ödev sunumları, okuma metinleri üzerinden soru, cevap ve tartışma, sınav.

Kaynaklar

- Mustafa Aykaç, Özcan Dağdemir, Naci Gündoğan, Editörler: Naci Gündoğan, Verda Canbey Özgüler, Gelir Dağılımı ve Yoksulluk, Anadolu Üniversitesi Yayınları. - Başak Işıl Çetin, İktisadi Sistemler Bağlamında Gelir Dağılımı - Kredi Ekonomisi İlişkisi ve Türkiye - Başak Işıl Çetin, Sosyal Politika ve Vatandaşlık: Türkiye İçin Asgari Gelir Desteği - Amartya Sen, Etik ve Ekonomi - Fikret Şenses, Küreselleşmenin Öteki Yüzü: Yoksulluk - Paul La Fargue, Tembellik Hakkı - Hernando de Soto, Sermayenin Sırrı - John Kenneth Galbraith, Ekonomi Kimden Yana - Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder, Bir Temel Hak Olarak Vatandaşlık Gelirine Doğru - Ayşe Buğra, Kapitalizm, Yoksulluk ve Türkiye’de Sosyal Politika - İsmail Tokalak, Kapitalizmin Soygun Düzeni: Dünyayı Soyanlar ve Metodları - Burak Atamtürk, Dündar Murat Demiröz, Özgün Burak Kaymakçı (2021). İktisattan Çıkış, İstanbul, Der Yayınları. - Okuma Listesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024