BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ Kod IYOR7025
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi AHMET GÖKHAN ACAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı bilim insanlarının sosyal dünyayı anlamaya çalışırken nasıl analiz ve yorumlar yaptığıdır. Bu amaca paralel olarak da, bilim insanlarının günlük yaşantılarında karşılaştıkları etik problemler ele alınacaktır.

İçerik

Dönemin sonunda katılımcılar aşağıdaki konularda beceriler kazanacaktır: 1. Sosyal ve davranışsal araştırmalara yönelik bir anlayış çerçevesi geliştireceklerdir. 2. Kendi görgül araştırma sorularını geliştirebilecek ve cevap bulabilme yeteneğini kazanacaklardır. 3. Sosyal bilimcilerin, yaşadığımız dünyaya ilişkin nasıl bilgi ürettiğini ve neden bizlerin de geçerliliği kanıtlanmış bu yolları takip etmemiz gerektiği sorusunun cevaplarını alacaklardır. 4. Araştırmalarımızda çeşitli araçları ve yaklaşımları nasıl kullanmalıyız sorusunun cevabını almak. 5. İnsanın doğasını ve sosyal grupların dinamiklerini anlamak. 6. Etik ikilemleri analiz etmek ve çözüm üretmek. 7. Araştırma öneri raporu yazabilmek.

Öğretim Yöntemleri

Dersler teorik açıklamalar, gerçek yaşam örnekleri ve araştırma problemleri eşliğinde sınıf tartışması şeklinde yürütülecektir.

Kaynaklar

"Toplumsal Araştırma Yöntemleri: Nitel ve Nicel Yaklaşımlar", W. Lawrence Neuman, Yayın Odası Yayınları "Etik", William Frankena, İmge Kitabevi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024