SENECA SEMİNERİ

İzlence Formu

Ders Adı SENECA SEMİNERİ Kod LADE4048
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BENGÜ CENNET COŞKUN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Roma'nın Cumhuriyet döneminde gelişmeye başlayan felsefe dili sayesinde Roma düşünce dünyası renklenir ve imparatorluk dönemine sağlam bir zemin oluşturur. Seneca, imparatorluk döneminin ileri gelen en önemli felsefecilerinden biridir ve Stoa okulunun en önemli temsilcilerindendir. Bu dersin amacı Seneca'nın metinlerini inceleyerek Roma Stoası ve impataroluk dönemi Roma dünyası hakkında bilgi sahibi olmaktır.

İçerik

Seneca'nın seçme metinleri incelenecek, böylelikle Yunan dünyasında doğan Stoa felsefesinin Roma'da nasıl deneyimlendiği, nasıl biçim değiştirerek Roma Stoası haline geldiği izlenecektir. Böylece Stoa felsefesinin tüm hatları anlaşılacak, Seneca örneği üzerinden detaylıca metinlerle incelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, anlatım.

Kaynaklar

Seneca. Tragedies, Volume I: Hercules. Trojan Women. Phoenician Women. Medea. Phaedra. Edited and translated by John G. Fitch. Loeb Classical Library 62. Cambridge, MA: Harvard University Press (2018). Tragedies, Volume II: Oedipus. Agamemnon. Thyestes. Hercules on Oeta. Octavia. Edited and translated by John G. Fitch. Loeb Classical Library 78. Cambridge, MA: Harvard University Press, 2018. Seneca : Six Tragedies, A New Translation by Emily Wilson, Oxford World’s Classics, Oxford University Press (2010). Seneca. Moral Essays, Volume I: De Providentia. De Constantia. De Ira. De Clementia. Translated by John W. Basore. Loeb Classical Library 214. Cambridge, MA: Harvard University Press, 1928. Seneca. Epistles, Volume I: Epistles 1-65. Translated by Richard M. Gummere. Loeb Classical Library 75. Cambridge, MA: Harvard University Press, 1917. Seneca. Moral Essays, Volume II: De Consolatione ad Marciam. De Vita Beata. De Otio. De Tranquillitate Animi. De Brevitate Vitae. De Consolatione ad Polybium. De Consolatione ad Helviam. Translated by John W. Basore. Loeb Classical Library 254. Cambridge, MA: Harvard University Press, 1932.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024