ROMA EDEBİYATI TARİHİ VIII

İzlence Formu

Ders Adı ROMA EDEBİYATI TARİHİ VIII Kod LADE4040
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi EKİN ÖYKEN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, Orta ve Geç İmparatorluk Dönemi düzyazı eserleriyle ilgili genel bilgi ve eleştirel bakış açısı kazandırmak, söz konusu eserlerin Batı edebiyatına etkilerinin kavranmasını sağlamaktır.

İçerik

Fronto, Gellius, Apuleius gibi pagan, Hieronymus, Ambrosius, Augustinus gibi Hristiyan yazarların edebi kimlikleri ve eserleri ortaya çıkış şartları ve edebiyat tarihindeki yerleri de irdelenerek ele alınmaktadır. Ayrıca Orta ve Geç İmparatorluk Dönemi Latin düzyazı eserlerinin siyasi, ekonomik ve toplumsal arka planı, temel nitelik ve işlevleriyle ilgili genel bir betimleme yapılmakta ve Roma edebiyatının önceki dönemlerinden temel farkları vurgulanmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, çeviri, tartışma

Kaynaklar

1. Erim, M. (1987). Latin Edebiyatı, İstanbul: Remzi Kitabevi. 2. Conte, G.B. (1994). Latin Literature. A History, Baltimore: The Johns Hopkins University Press. 3. Albrecht, M. von (1997). A History of Roman Literature from Andronicus to Boethius, vol. 1-2, Leiden: Brill. 4. Braund, S.M. (2005). Latin Literature, London: Routledge. 5. Cook, J.W. (2008). Encyclopedia of Ancient Literature, New York: Facts on File. 6. Fantham, E. (2011). Roman Readings. Roman Response to Greek Literature from Plautus to Statius and Quintilian, Berlin: Walter De Gruyter. 7. Feeney, D. (2016). Beyond Greek. Beginnings of Latin Literature, Cambridge Harvard University Press. 8. Harrison, S. (ed.) (2005). A Companion to Latin Literature, Oxford: Blackwell. 9. Kenney, E.J., W.V. Clausen (ed.) (1982). The Cambridge History of Classical Literature, vol. 2: Latin Literature, Cambridge: Cambridge University Press. 10. Rutherford, R. (2005). Classical Literature. A Concise History, Oxford: Blackwell. 11. Taplin, O. (ed.) (2000). Literature in Greek and Roman Worlds, Oxford: Oxford University Press.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024