POSTMODERN İNGİLİZ ROMANI

İzlence Formu

Ders Adı POSTMODERN İNGİLİZ ROMANI Kod INDE4029
Kredi 4 AKTS 7
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. YILDIZ KILIÇ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

1945’den günümüze uzanan Postmodernizmi, dönem metinlerinin derinlemesine incelemesiyle, İngiliz Roman öğelerinin, kavramlarının, terimlerinin ve kültürel tartışmaların eşliğinde açıklayarak yorumlamak.

İçerik

Öğrenci 1. Dünya Savaşı ile 2. Dünya Savaşı sonrası gelişen farklı/benzeri toplumsal ve bireysel gelişmeleri karşılaştırarak tanımlar.İngiliz toplumsal ilişkileri konusunda bilgilidir ve değişime uğramış ve değişmekte olan geleneksel kurumsal/bireysel/ailevi etkileşimini açıklar.Öğrenci Postmodern psikolojisini sosyal bağlamda tanımlar ve örnekler. Yazınsal inceleme ve yorum ile Postmodernizmin temel kavram, öğe ve terimlerini tanımlar, yazınsal inceleme ve yorum ile İngiliz romanındaki kuramsal temelleri saptar ve yeni kuramları geçmişte oluşan kavramlarla karşılaştırır ve bağdaştırır. Postmodernizmi 18. ve 19. yüzyıl roman geleneği, dönemsel düşünce yapıları ve anlatı teknikleri ile uyuşması açısından değerlendirir. Öğrenci, 1940’lar sonrası İngiltere kültürünü, sosyal yaşamını yorumlar, 1940’lardan 1970’ler arasında yazılmış roman metin analizi yapar ve bu dönem içerisinde yazılmış roman metinleri eleştirel bir gözle çözümler. Seçili romanda kişiler, durumlar ve olaylar arasında bağıntıları saptar,olayları ilişkilendirir ve karşılaştırır.Romanı inceleme ve yorum yeteneklerini ve bakış açılarını geliştirir ve eleştiri yapar.

Öğretim Yöntemleri

Ders esnasında romanların analizi, sorgulanması ve tartışma.

Kaynaklar

Evangelline Holland, 'Edwardian England: A Guide to Everyday Life 1900-1914' (2014) Linda Hutchen, 'A Poetics of Postmodernism: History, Theory, Fiction' (1988) Patricia Waugh, 'Postmodernism: A Reader' (1992) Paula Byrne, 'Mad World: Evelyn Waugh and the Secrets of Brideshead' (2010) Jack Watson, 'Twentieth Century World Affairs' (1981) Peter Hennessy, Never Again (1992) Evelyn Waugh, 'Brideshead Revisited' Bernard Crick, 'Orwell: A Life' (2018) George Orwell, 'Eighteen Ninety-Four' Michal Shapira, 'The War Inside: Psychoanalysis, Total War, and the Making of the Democratic Self in Postwar Britain' (2013) Terry Eagleton, 'The Illusions of Postmodernism' (1992) Mark Kinkead-Weekes & Ian Gregor, 'William Golding: A Critical Study' (1970) Mike Brown, 'Life in the 1960s' (2014) Paul Feeney, 'A 1960s Childhood: From Thunderbirds to Beatlemania' (2010) Francesco Campana, 'The End of Literature, Hegel, and the Contemporary Novel' (2019) Alwyn W. Turner , 'Crisis? What Crisis?: Britain in the 1970s' (2013) Margaret Reynolds & Jonathan Noakes, 'John Fowles: The Essential Guide' (2003) William Golding, 'Lord of the Flies' Anthony Burgess, A Clockwork Orange' John Fowles, 'The French Lieutenant's Woman'

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024