FENOMENOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı FENOMENOLOJİ Kod FLSF4344
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SANEM YAZICIOĞLU VAN DER HEİDEN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders 20.yüzyıldan günümüze kadar gelen en etkili felsefe akımlarından birisi olan fenomenolojinin önceki metafizik sistemlerine eleştiri ve önerilerinin ne olduğunu ortaya koyarak, yeni bir felsefe yapma tarzı olarak fenomeolojinin ne olduğunu incelemeyi amaçlamaktadır.

İçerik

Bu ders, fenomenolojinin ne anlama geldiği, kurucu ve yorumcuları, günümüzde hangi felsefe akımlarını etkilediği gibi l çözümlemelerin yanında, algı, yargı, anımsama gibi bilinç etkinliklerinin fenomenolojide nasıl yorumlandığını incelemekte, bilinç ve beden etkinliklerine dair bütüncül bir yaklaşımın olanağına işaret etmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, metin okuma, tartışma

Kaynaklar

Arendt, H. Zihin Yaşamı, İstanbul: İletişim 2018. Husserl, E. Kesin Bir Bilim Olarak Felsefe, çev. A. Kaygı, Ankara: TFK Yayınları, 2020. Husserl, E. Avrupa İnsanlığının Krizi ve Felsefe, çev. A. sabuncuoğlu, Ö. Sözer, İstanbul: Afa Yayınları, 1994. Heidegger, M. Varlık ve Zaman, çev. K. Ökten, İstanbul: Alfa, 2019. Merleau-Ponty, M. Algının Fenomenolojisi, çev. E. Sarıkartal, 2017. Sözer, Ö. Sanat: Görünendeki Görünmeyen, İstanbul: İş Bankası, 2019. Yazıcıoğlu, S. Husserl Fenomenolojisinde Zaman Algı Bellek, Ankara: Fol, 2022.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024