KİMLİK,BEDENLİLİK,CİNSİYET

İzlence Formu

Ders Adı KİMLİK,BEDENLİLİK,CİNSİYET Kod FLSF0434
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SANEM YAZICIOĞLU VAN DER HEİDEN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders 20.yy.'da öne çıkan bedenlilik kuramları açısından kimlik, cinsiyet konularını araştırmayı ve bu anlayışlar çerçevesinde belirlenmiş felsefi yaklaşımlarına eleştirel biçimde yaklaşabilmek için bir bakış sunmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda de de Beauvoir, Foucault, Merleau-Ponty, Arendt ve Butler'ın yapıtları tartışılacaktır.

İçerik

Yirminci yüzyılla birlikte kültürel yapıda önceden verilmiş kalıplarının insanı beden ve zihin içerinde bir bütünlük olarak kavramaya yeterli olmadığı açık olarak ortaya çıkmıştır. Verilmiş ahlaki ve politik kalıplardan en önemlilerinden birisi olarak cinsiyete yeni bir bakışa olanak veren bu yeni yaklaşımlarla birlikte günümüzde bedenli oluşun anlamını da yeniden sorgulamak gerekir. Bu ders hem bu konuların sorgulanmasını hem de bir eşitlik talebi olarak feminizm üzerine düşünmenin gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Derslerde metinlerin okunması, tartışılması böylelikle karşılıklı tartışma ve böylelikle aktif bir katılım amaçlanmaktadır.

Kaynaklar

Arendt, H., İnsanlık Durumu, (İstanbul: İletişim), 2008. Butler, J., Çözülen Cinsiyet, (İstanbul: Monokl), 2021. Butler,J., Cinsiyet Belası, (İstanbul: Metis), 2005. Foucault, , (İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları), 2019. Merlau-Ponty, M., Algının Fenomenolojisi, çev. E. Sarıkartal ve E. Hacımuratoğlu, İthaki, 2017. Yazıcıoğlu, S., “Arendt ve Eylem Olarak Siyaset” Çağdaş Siyaset Konuşmaları içerisinde Yay. Haz. A. Okumuş, M. Demir, (Istanbul: Küre Yayınları, 2016), 11-55.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024