PEDODONTİDE TRAVMA OLGULARINA YAKLAŞIM

İzlence Formu

Ders Adı PEDODONTİDE TRAVMA OLGULARINA YAKLAŞIM Kod PDDN9018
Kredi 3 AKTS 9
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. KORAY GENÇAY
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders öğrencinin; teorik bilgisini kliniğe uygulamasını, teorik ve klinik arasında bağlantı kurma yeteneği edinmesini hem klinisyen hem araştırmacı olarak yetişmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu ders pedodontinin ana konuları olan kraniofasiyal kompleksin büyüme ve gelişimini, süt ve sürekli dentisyonun özelliklerini öğrenmesini, travma riski yüksek olan çocuklarda travmadan korunmak adına gerekli tedbirlerin öneri olarak sunulması ve ağız koruyucularının uygulanmasını, bebek, çocuk ve adolesanlarda meydana gelen ağız diş travmalarında kapsamlı muayene yapmasını, detaylı anamnez sorgulamasını, sert ve yumuşak doku yaralanmalarını değerlendirerek ve çocuğun gelişimini dikkate alarak, kanıta dayalı bilgiler ışığında oluşturulan yönergeler doğrultusunda uygun tedavi planı oluşturmasını, gerekli tedaviyi uygulamayı ve hastayı travmanın tipine göre belirli periyotlarla kontrol muayenelerini yapmasını, diş kayıpları durumunda yer tutucu uygulamalarını yapmasını sağlamaktadır. Tıbbi ve özel bakım gerektiren çocuklardaki dental travma tedavi yaklaşımlarını öğrenerek, uygular. Dental travma şiddetine ve çocuk hastaların uyumuna göre temel davranış yönetim tekniklerinin yetersiz kaldığı durumlarda ileri davranış yönetim tekniklerini (sedasyon, genel anestezi) kullanarak gerekli tedavi hizmetini sunabilmesi sağlanır. Böylelikle çocuk diş hekimliği alanında akademisyen kimliği edinmiş, karşılaştığı problemleri bilimsel bir yaklaşımla ele alma ve çözme yeteneği kazanmış olmayı ve klinik uygulamalarda bu bilgilerini hayata geçirmeyi amaçlar.

İçerik

Kraniofasiyal kompleksin büyüme ve gelişimini değerlendirmeyi, süt ve sürekli dentisyonun özelliklerinin öğrenilmesi, koruyucu ve önleyici travma yaklaşımları, süt ve sürekli dentisyonu ilgilendiren sert ve yumuşak doku yaralanmalarının neler olduğu, travma muayenesi, radyografik muayene, gerekli ise konsültasyon yazılması, multidisipliner yaklaşımla dental travma tedavisinin yürütülmesi, güncel tedavi teknikleri ve materyallerinin uygulanması ve hastanın belirlenen sürelerde kontrollerinin gerçekleştirilmesini öğrenir. Büyüme gelişim dikkate alınarak travmanın erken ve geç etkilerinin takip edilmesi ve gerektiği zaman uygun müdahalenin yapılması sağlanır. Temel ya da ileri davranış yönetim teknikleri kullanılarak ilgili tedavinin sunulması amaçlanır.

Öğretim Yöntemleri

Radyografi üzerinde inceleme ve tartışma, interaktif eğitim ve klinikte hasta üzerinde uygulamalar.

Kaynaklar

Doktora öğrencisi çocuk diş hekimliği alanındaki bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve alana yenilik getirecek özgün çalışmalara ulaşmasını sağlama konusunda katkıda bulunmayı hedefler. Hasta Başı Eğitim dersini tamamlayan bir öğrenci; kraniofasiyal kompleksin büyüme ve gelişimini değerlendirmeyi, süt ve sürekli dentisyonun özelliklerini, koruyucu ve önleyici travma yaklaşımlarını, süt ve sürekli dentisyonu ilgilendiren sert ve yumuşak doku yaralanmalarını, travma muayenesini, radyografik muayeneyi, gerekli ise konsültasyon yazmayı, multidisipliner yaklaşımla dental travma tedavisini yürütmeyi, güncel tedavi tekniklerini ve materyalleri uygulamayı ve hastanın belirlenen sürelerde kontrollerini gerçekleştirmeyi bilir. Travmanın erken ve geç etkilerini bilir ve gerekli tedavileri yapabilir. Temel ya da ileri davranış yönetim teknikleri kullanılarak ilgili tedaviyi sunabilir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024