İKTİSADİ DAVRANIŞLARIMIZIN PSİKOLOJİK TEMELLERİ

İzlence Formu

Ders Adı İKTİSADİ DAVRANIŞLARIMIZIN PSİKOLOJİK TEMELLERİ Kod PSKL4066
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. GÖKHAN KARABULUT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ben kimim? Cinsiyetimi tanımlayan şeyler nedir? Kapitalizm dahil olmak üzere içinde bulunduğum ekonomik yapıların varlığıma etkisi nedir? Gündelik hayatta devamlı yüzüme çarpan “kendime karşı dürüst olmalıyım”, “kendi potansiyelimi gerçekleştirmeliyim”, “ Doğru herkese göre değişen bir olgudur”, “gerçek İslam bu değil, “cinsiyetime göre davranmalıyım”, “anı yaşa” gibi cümlelerin üretim süreçleri nasıl olmaktadır ve bunlar ‘Beni’ nasıl etkilemektedir? Bu gibi soruları cevaplamak için ders iktidar, kapitalizm, makro yapılar, global sistemler gibi olguların özneyi yaratmadaki rolünü incelemektedir. Bu çerçevede Michel Foucault’nun Geneoloji ve Arkeoloji yöntemleri, Charles Taylor’ın seküler çağ ve çok kültürlülük perspektifi, Jacques Lacan’ın özne problemini ele alış yöntemleri, Martin Heidegger’in aşinalık ağı ve teknoloji perspektifi, Slovaj Zizek’in, Lacan’cı tekniklere dayanarak önerdiği global sosyalizm çerçevesi ve Frankfurt Okulu görüşleri kullanılacaktır. Postmodern felsefe çerçevesinden günümüzde Ben’in oluşmasının arkasındaki dinamikleri incelerken kullandığı bu perspektifleri doğrudan anlamanın zorluğu göz önünde bulundurulduğundan; ders, antik çağ felsefesinden başlayarak günümüze kadar kompleks postmodern düşüncenin nasıl yaratıldığını ele almak şeklinde bir metot kullanacaktır. Bunun yanı sıra İktisat ve Psikoloji bilimlerinin bu tartışmalara eşlik etmesi söz konusu olacaktır. Ayrıca filmler, çeşitli müzik türleri, güzel sanatlar ve edebiyat eserleri incelenerek konunun derinliğinin anlaşılması amaçlanacaktır.

İçerik

Ders Davranışsal İktisattaki güncel teoriler çerçevesinden bireyin iktisadi eylemlerinin felsefi iktisadi ve psikolojik temellerini tartışmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatımı, örnek olgu incelemeleri, tartışma, edebiyat ve sinema çerçevesinden örneklendirme

Kaynaklar

Edwart Cartwright " Behavioral Economics" Routledge 2011. Charles Taylor "A Secular Age" Harvard University Press. 2007. Bruno S. Frey "A Revolution in Economics" MIT press 2010. Karabulut G., A. Akay and P. Martinsson “The Effect of Religiosity and Religious Festivals on Positional Concerns: An Experimental Investigation of Ramadan” Apllied Economics.54,3914 -2921. 2013.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024