TRAVMA VE AFET PSİKOLOJİSİ

İzlence Formu

Ders Adı TRAVMA VE AFET PSİKOLOJİSİ Kod PSKL4121
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HANİFE ÖZLEM SERTEL BERK
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı farklı türde travmatik yaşantıların tanımlanması, ayırt edilmesi ve bu yaşantıların farklı gelişim dönemindeki bireyler, gruplar ve toplumlar üzerindeki etkilerinin anlaşılması, değerlendirilmesi, uygun müdahalalerin amaç ve yöntemlerinin tarihsel bir perspektifte farklı kuram ve yaklaşımlar ışığında aktarılmasıdır.

İçerik

Dersi alan öğrenciler travma, afet, stres ve kriz kavramlarını tanımlar ve karşılaştırabilir. Travma ve afet psikolojisi alanındaki temel kuram ve yaklaşımların önermelerine ve bunlara dayalı araştırmaların temel sonuçları ile müdahale alanındaki doğurgularına vakıf olur. Bu yaşantıların biyopsikososyal sonuçlarını ve bu sonuçlara etki eden biyopsikososyal risk faktörlerini ve koruyucu etmenleri bilir. Koruyucu-önleyici yaklaşımların, değerlendirme ve müdahale yöntemlerinin temel özelliklerini ve ilkelerini özümser. Psikolojik ilk yardım alanında temel becerileri kazanır.

Öğretim Yöntemleri

Dersin ilk yedi konusu teorik bir yaklaşımla işlenecek olup biyopsikososyal değerlendirme ve sonrasındaki başlıklar için her hafta alanda çalışan farklı uzmanlar derse davet edilerek konu ile ilgili deneyimlerini uygulamalar eşliğinde aktaracaklardır.

Kaynaklar

Ders tek bir kaynaktan işlenmeyecektir. Öğrenciler hem slaytlardan hem de slaytlar dışında derste aktarılan bilgilerden ve derse yönelik paylaşılacak makale ve konuyla ilgili farklı kitap bölümlerinden sorumlu olacaklardır.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024