CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA KORUMA TEDBİRLERİ

İzlence Formu

Ders Adı CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA KORUMA TEDBİRLERİ Kod KAHU7423
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi SERTAÇ IŞIKA
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Ceza Muhakemesi Hukukunda koruma tedbirlerinin özelliklerinin ve türlerinin koşulları ile birlikte incelenmesi, uygulamadaki aksaklıkların değerlendirilmesi.

İçerik

Ceza muhakemesi hukukunun amacı maddi gerçeğe ulaşma olup, bu amacın gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik süreç çeşitli işlemlerden oluşmaktadır. Bu süreçte hizmet ettiği amaçlar bakımından koruma tedbirleri önemli bir yer tutmaktadır. Hükmün infazının kağıt üzerinde kalmasını önlemeyi ve maddi gerçeğe ulaşmayı amaç edinen koruma tedbirleri bu doğrultuda delil elde etme yöntemidir. Maddi gerçeğe hukuka uygun bir şekilde ulaşmanın gereği olarak da soruşturma ve kovuşturma işlemlerinde koşullara uygun hareket etme bu açıdan hayati bir önem taşımaktadır. Ders ile koruma tedbirlerinin işlevi ve koşulları çerçevesinde uygulanmasının sağlanmasının önemi, yargı kararları ile birlikte incelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, Soru-cevap, Tartışma

Kaynaklar

Kunter, Ceza Muhakemesi Hukuku, Kazancı Hukuk Yayınları, 1981; Centel-Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku., Beta, Kasım 2017; Öztürk-Kazancı-Güleç, Ceza Muhakemesi Hukukunda Koruma Tedbirleri, Seçkin, Eylül 2017; Hakeri/Ünver, Ceza Muhakemesi Hukuku, Adalet

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024