HUKUK-I AİLE KARARNAMESİ ÇERÇEVESİNDE İSLAM-OSMANLI AİLE HUKUKU

İzlence Formu

Ders Adı HUKUK-I AİLE KARARNAMESİ ÇERÇEVESİNDE İSLAM-OSMANLI AİLE HUKUKU Kod KAHU7092
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi EBRU KAYABAŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Hukuk-ı Aile Kararnamesi Çerçevesinde İslam-Osmanlı Aile Hukuku dersi ile özellikle Osmanlı Devleti'nin evlilik ve boşanma ile ilgili uygulamaları tartışılacak ve Tanzimat Döneminde hangi etkilerle ve toplumsal taleplerle farklı düzenleme arayışına gidildiği işlenecektir. Ayrıca Türk Medeni Kanunu çalışmaları esnasında Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nden yararlanma teşebbüsleri de anlatılacaktır.

İçerik

İslam'ın kabulü ile birlikte aile hukukunun düzenlenişi ve gelişimi - İslam öncesi Türk Devletlerinin aile hukuku uygulamaları ve Türk İslam Devletlerine etkisi-Osmanlı Devleti'nin resmi mezhebi olan Hanefi mezhebi uygulamaları- Diğer Sünni mezheplerden yararlanma, yasaklandığı dönem ve nedenleri- Tanzimat Devri ile birlikte aile hukukunun gelişimi ve Hukuk-ı Aile Kararnamesi.

Öğretim Yöntemleri

Ders notları ve konu ile ilgili kitapların tartışılmasının ardından kararlaştırılan konu başlıklarından hazırlanacak ödevlerin sunumu.

Kaynaklar

Ebru Kayabaş, Hukuk-i Aile Kararnamesi, İstanbul, Filiz Kitabevi, 2008. Mehmet Akif Aydın, Osmanlı Aile Hukuku, İstanbul, Klasik, 2017. Halil Cin, İslam ve Osmanlı Hukukunda Evlenme, Ankara, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları, 1974. Halil Cin, İslam ve Osmanlı Hukukunda Boşanma, Konya, Selçuk Üniversitesi yayınları, 1988. Sevgi Gül Akyılmaz, İslam ve Osmanlı Hukukunda Kadının Statüsü, Konya, 2000.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024