DENİZDEKİ IŞIKLI TABAKA VE DENGE PROSESLERİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı DENİZDEKİ IŞIKLI TABAKA VE DENGE PROSESLERİNE GİRİŞ Kod KIOSY9003
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NURAY ÇAĞLAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Denizel ortamda başlayan ötrofikasyon kontrol edilemez tipte bir gelişmedir, ancak karasal kirliliklerin girişinde yapılacak önlem ve kontroller vasıtasıyla trofik seviyedeki değişimler engellenebilir. Bu önlem ve kontrol mekanizmalarının basitleştirilerek öğrenciye aktarımı amaçlanmaktadır.

İçerik

Sucul alanların doğal yada insan kaynaklı kirlilik sonucu trofik durumlarının değişerek ekosistem özelliklerinde görülen önemli değişikler, nedenleri ve kontrol yöntemleri anlatılacaktır. Deniz, göl ve akarsu gibi su kütlelerinde İnsan Kaynaklı Kirlilğin yarattığı değişimler, nedenleri ve sonuçları irdelenecektir. Çevre Mühendislliği açısından kirletici parametreler ve tespit yöntemleri, kirlilik önleme çalışmaları anlatılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sınıf içi öğrenci katılımlı ders anlatımı, görsel sunumlar, ödevler sunumları öğretim yöntemleri olarak değerlendirilecektir.

Kaynaklar

Klapper H. “ Control of Eutrophication in Inland Waters”, Ellis Harwood Ltd., London,,UK 1991. “Eutrophication of Waters: Monitoring, Assessment and Contorl”OECD, Paris,1982 Thomas R.V. and Muiler J.A. “ Principles of surface Waters Quality Modelling” Chapter 7: Eutrophication, Harper and Raw Pub. NY, 1987 Nemerov N. “Stream lake and Ocean Pollution”, Nastraint Reinhold, P.O.Box 668,KY,USA,1979 Introductory Oceanography, 7. Edition, Harold V. Thurman, Macmillan Publishing Company, NY, 1994.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024