YER BİLİMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı YER BİLİMLERİ Kod ANTR2136
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FADİME SUATA ALPASLAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Ders kapsamında öğrencilere, dünyanın fiziksel, kimyasal, biyolojik ve tarihsel özellikleri, dünya yüzeyinin ve içindeki yapıların incelenmesi, çökelme süreçleri, kayaç oluşumu, depremler, volkanlar, levha hareketleri ve diğer doğal olaylar ele alınarak dünyanın geçmişi, şimdiki durumu ve geleceği hakkında detaylı bilgi verilecektir.

İçerik

Yer kabuğunun yapısı, yer kabuğunu oluşturan mineraller ve kayaçların neler olduğunu öğrenirken; depremler, volkan patlamaları ve diğer doğal afetler gibi olayların nedenleri ve sonuçlarını kavramaları hedeflenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Yeryuvarının güneş sistemi içerisindeki konumundan başlayıp, yerküresinin tarihsel geçmişi ve bu süreç içerisindeki canlıların evrimi ve dünyamızın bugünkü şeklini alması hakkındaki tüm jeolojik olayları genel hatlarıyla kavrayabilir ve ardından katı yer kabuğunun geçirmiş olduğu fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişimlerin nedenleri, ürünleri ve günümüzdeki konumlarını ve ayrıca doğal kaynakların keşfi, çıkarılması ve kullanımı, çevresel değişikliklerin etkileri, doğal afetlerin sebepleri ve sonuçlarını irdeleyerek yorumlayabilirler.

Kaynaklar

1. Genel Jeoloji-Yerbilimlerine Giriş, Ketin İhsan, İTÜ Vakfı Yayınevi, İstanbul, 2005. 2. Yapısal Jeoloji, Karaman Erkan, Ada Kitap, 2006. 3. Temel Jeoloji Prensipleri, Karaman Erkan, Ada Kitap, 2008. 4. Jeolojik Harita Bilgisi, Karaman Erkan, Ada Kitap, 2009 5. The Story of Earth, Robert M. Hazen, 2013. 6. Principles of Geology, Charles Lyel.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024