YAKINÇAĞ KAFKASYA TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı YAKINÇAĞ KAFKASYA TARİHİ Kod TARH4786
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MUSTAFA TANRIVERDİ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Yakınçağ döneminde önemli olaylara sahne olmuş Kafkasya’nın sosyal, siyasi ve ekonomik yapısını ve uluslararası ilişkilerdeki yerini ele alınması amaçlanmaktadır. Bu sayede Osmanlı, İran ve Rusya arasındaki rekabetin en çok yoğunlaştığı bölge olan Kafkasya’nın tarihteki yerinin aktarılması amaçlanmaktadır.

İçerik

Bu derste Kafkasya'nın coğrafi, sosyal ve siyasi yapısı ele alınacaktır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kafkasya, Yakınçağ tarihi boyunca tarihi gelişmelerin merkezinde yer almıştır. Yakınçağın önemli üç imparatorluğu olan Osmanlı, İran ve Rusya imparatorluklarının rekabet alanı olan Kafkasya bölgesi, bu rekabetin sonucu olarak büyük bir sosyal ve siyasi dönüşüme maruz kalmıştır. bölgeden Osmanlı topraklarına yaşanan kitlesel göç hareketleri, dünya göç tarihi bakımından özel bir yer işgal eder. Bununla birlikte derste Osmanlı Devleti'nin, İran'ın ve Rusya'nın Kafkasya siyaseti, Kafkasya'da milliyetçilik ve ihtilal hareketleri ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım ve sunum yolu ile

Kaynaklar

Cemal Gökçe, Kafkasya ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Kafkasya Siyaseti; James Forsyth, Kafkasya; Sadık Müfit Bilge, Osmanlı Çağı’nda Kafkasya 1454-1829; Mustafa Aydın, Üç Büyük Gücün Çatışma Alanı: Kafkaslar; Hayri Çapraz, Rusya Dış Ticaret Politikasında Güney Kafkasya (19. Yüzyıl), Mustafa Tanrıverdi, Çarlık Rusyası’nda Tiflis Vilayeti (1846-1914), Enis Şahin, Trabzon ve Batum Konferansları ve Antlaşmaları (1917-1918), Mustafa Sarı, Türkiye-Kafkasya İlişkilerinde Batum (1917-1921), Halil Bal, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Kuruluş Mücadelesi ve Kafkas İslam Ordusu; Okan Yeşilot, Ateş Çemberinde Azerbaycan.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024