TOPİCS İN GLOBALİZATİON

İzlence Formu

Ders Adı TOPİCS İN GLOBALİZATİON Kod PSIR4022
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MUSTAFA GÖRKEM DOĞAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Giriş düzeyinde verilecek olan bu dersin amacı öğreciyi globalleşme olgusunun iktisadi, siyasi ve kültürel boyutlari hakkinda bilgilendirmektir.

İçerik

Giriş düzeyinde verilecek olan bu dersin amacı öğreciyi globalleşme olgusunun iktisadi, siyasi ve kültürel boyutlari hakkinda bilgilendirmektir. Globalleşme sürecine tarihsel perspektften bakilacak olan bu derste, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde globalleşmenin temel unsurları üzerinde durulacaktır. Bu sebeple bu derste ele alınacak olan konularda büyük ölçüde İkinci Dünya Savaşı ile kırılan eski yapıların yerine kurulan yeni uluslararası ilişkiler ve kurumlar, iktisadi ve toplumsal süreçler üzerinde durulacaktır. Bu bağlamda Savaş sonrası dönemde gerçekleşen globalleşme sürecinin siyasal alanın temel organize edici gücü olan milli devletlerin nasil etkilendiği ortaya konmaya çalışılacaktır. Devletler globalleşme sürecinde sadece iktisadi hayat üzerindeki yönetici etkilerini kaybetmekle kalmamış aynı zamanda kendi siyasal ve kurumsal yapılarını da çeşitli global ve bir o kadar bölgesel süreçlere açmaya mecbur kalmışlardır.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Kısa Sınavlar, Ödevler, Sınıf İçi Tartışmalar

Kaynaklar

Anne-Marie Slaughter, A New World Order, (Princeton: Princeton University Press, 2004). Saskia Sassen, Territory, Authority, Rights: From Medieval to Global Assemblages, (Princeton: Princeton University Press, 2006). James Rosenau and Ernst-Otto Czempiel (eds) Governance without government: order and change in world politics, (Cambridge: Cambridge University Press, 1992). Ellen Meksins Wood, The Pristine Culture of Capitalism: A Historical Essay on Old Regimes and Modern States, (London: Verso, 1991). Allan Swingewood, The Myth of Mass Culture, (London: Macmillan Press, 1985). Antony King, Culture, Globalization and World System, (Binghampton: State University of New York Press, 1991). Jon Pierre (ed) Debating Governances: Authority, Steering and Democracy, (Oxford: Oxford University Press, 2000). Eduardo Lora (ed) The State of the state reform in Latin America, (Washington: The Inter-American Development Bank, 2007. Simon Chesterman et.al Making States Work: State Failure and Crisis of Governance, (New York: UN University Press, 2004).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024