İLERİ PANEL ZAMAN SERİSİ ANALİZİ VE UYGULAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı İLERİ PANEL ZAMAN SERİSİ ANALİZİ VE UYGULAMALARI Kod EKNT9048
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FERDA YERDELEN TATOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı öğrencinin temel panel veri bilgisi ile zaman serileri analizi bilgisini birleştirerek panel verilerle çalışıldığında zaman boyutuna odaklanılarak panel birim kök testleri, kısa ve uzun dönemli ilişkilerin tahmini gibi panel zaman serilerine yönelik yöntemleri kullanmayı öğretmektir.

İçerik

Bu derste öncelikle panel zaman serileri için heterojenlik, dinamiklik gibi temel kavramlar anlatılacak daha sonra, panel birim kök testleri, panel eşbütünleşme testleri, uzun ve kısa dönemli ilişkinin tahmini ve panel nedensellik testleri anlatılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Derste anlatılan konular karşılıklı olarak sorulan sorular ve alınan cevaplarla pekiştirilmeye çalışılmaktadır. Dersin anlatımına bilgisayar uygulamaları ve yapılan ödev ile katkıda bulunulmaktadır.

Kaynaklar

Yerdelen Tatoğlu, F., İleri Panel Veri Analizi Stata Uygulamalı (5. Baskı, 2023), Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul. Yerdelen Tatoğlu, F., Panel Zaman Serileri Analizi Stata Uygulamalı (3. Baskı, 2020), Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul. Makaleler Ders notları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024