BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ Kod EKNT9001
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BURCU KIRAN BAYGIN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; lisansüstü öğrencileri tarafından nitelikli bilimsel çalışmaların yapılmasını ve toplumda bu çalışmaların sonuçlarına güvenilmesini sağlamaktır. Nitelikli çalışmalar yapmak için bilimsel araştırma süreçlerine hakim olmak ve aynı zamanda bilimsel etik kurallarına uymak gerekmektedir. Teknolojik gelişmelerin artmasıyla bilgiye ulaşmanın kolaylaşmasının yanı sıra bilimsel etik ihlallerinin arttığı bilinmektedir. Araştırmacıların bilimsel etiğe uygun çalışmalar yapabilmeleri, etik ve etik ihlalleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmalarıyla mümkündür. Buradan hareketle bu dersin en önemli avantajı; etik ve etik ihlalleri konusunda lisansüstü öğrencilerini bilgilendirerek bu konudaki farkındalıklarını arttırmak ve bilgi eksikliklerinden kaynaklanacak etik ihlallerini yapmalarını önlemektir.

İçerik

Bu derste lisansüstü öğrencilerine öncelikle bilimsel araştırma ve bilimsel araştırma süreçleri hakkında bilgiler vererek, nicel ve nitel araştırma tekniklerinden bahsedilecektir. Bilimsel bir araştırmaya başlarken öncelikle konuyu nasıl belirleyeceklerinden hareketle konuyla ilgili kaynakların taranması, hipotezlerin oluşturulması, araştırma modelinin ve yönteminin belirlenmesi, verilerin toplanması ve düzenlemesi, analizde kullanılacak istatistiksel ve ekonometrik tekniklerin uygulanması, araştırmanın sonuçlandırılması, sonuç raporunun yazılması, kaynakçanın oluşturulması aşamalarıyla ilgili bilgi sahibi olmaları sağlanacaktır. Bilimsel yayın etiği temel ilkelerinin neler olduğu anlatılarak, etik dışı davranışlardan ve etik ihlallerinden kaçınmaları konusunda farkındalık oluşturulacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Teorik anlatım ve bilgisayar uygulamaları.

Kaynaklar

Christensen, L. B., Johnson, B., Turner, L. A., & Christensen, L. B. (2011). Research methods, design, and analysis. Ladyman, J. (2012). Understanding philosophy of science. Routledge.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024