İLERİ EKONOMETRİK PAKET PROGRAM UYGULAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı İLERİ EKONOMETRİK PAKET PROGRAM UYGULAMALARI Kod EKNT9022
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BURCU KIRAN BAYGIN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı; lisansüstü öğrencilerinin ekonometri ve zaman serisi analizlerinde kullanacakları güncel yöntem ve teknikleri, son yıllarda geliştirilmiş farklı ekonometrik paket programları (EViews, RATS, Gauss, R) kullanarak uygulayabilmelerini sağlamaktır. Bu sayede teori ve uygulamayı bir arada görerek pekiştirme, iktisadi ilişkileri çeşitli paket programları kullanarak araştırabilme yeteneğine sahip olacaklardır.

İçerik

Derste iktisadi ve finansal değişkenler arasındaki ilişkiler, güncel ekonometrik tekniklerin çeşitli paket programlar kullanılarak uygulanması yolu ile araştırılmaktadır. Derste teori ve uygulama bir arada anlatılmaktadır. Bu dersin en önemli avantajı; birbirine alternatif olabilecek çeşitli ekonometrik paket programların (EViews, RATS, Gauss, R) kullanımı öğrenilirken güncel ekonometrik tekniklere dair teorik bilgilerin de pekiştirilmesidir.

Öğretim Yöntemleri

Teorik anlatım ve bilgisayar uygulamaları

Kaynaklar

Enders, W. (2015). Applied econometric time series fourth edition. New York (US): University of Alabama. Franses, P. H. (1998). Time series models for business and economic forecasting. Cambridge university press. Franses, P. H., & Van Dijk, D. (2000). Non-linear time series models in empirical finance. Cambridge university press. Gujarati, D. N. (2022). Basic econometrics. Prentice Hall. Hamilton, J. D. (2020). Time series analysis. Princeton university press. Stock, J. H., & Watson, M. W. (2003). Introduction to econometrics (Vol. 104). Boston: Addison Wesley. Patterson, K. D. (2000). An introduction to applied econometrics: a time series approach (Vol. 1). New York: Palgrave. Tsay, R. S. (2005). Analysis of financial time series. John wiley & sons.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024